Frytki warzywne z pieca, czyli samo zdrowie
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Warzywne frytki z pieca mają skondensowany, bardzo intensywny smak. Są zdrową alternatywą dla zwykłych frytek. Lubią je dzieci i dorośli. Przekonają każdego niejadka do warzyw. Pasują do mięsa, ale podane z sosami mogą stanowić zdrową przekąskę.
Jeśli chcecie zwiększyć w diecie ilość błonnika, nie obierajcie warzyw. Wystarczy je dobrze umyć i wyszorować.
SKŁADNIKI
- 1 średniej wielkości seler
- 1 batat
- 2 marchewki
- 2 buraki
- 2 ziemniaki średniej wielkości
- 4 łyżki oliwy
- sól morska gruboziarnista
- czosnek granulowany
- pieprz
- ostra papryka
- listki świeżego tymianku lub macierzanki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzać piekarnik do 180 st. Włączyć termoobieg.
- Warzywa dobrze umyć i wyszorować. Jeśli nie lubicie skórki to warzywa należy obrać.
- Warzywa pokroić w słupki. Selera, który piecze się najszybciej pokroić na grubsze słupki. Buraki i marchew, które pieką się najwolniej pokroić w cienkie słupki.
- Frytki wymieszać w misce z oliwą i przyprawami.
- Frytki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na ok. 20 minut.
- Na koniec frytki po wyjęciu posypać listkami tymianku. Podawać samodzielnie lub z sosami pomidorowym i czosnkowym.