Co zrobić z brukwi? Przepisy na puree i surówkę
Brukiew postrzegana jest często jako warzywo gorszej jakości. Warto to zmienić - jest bowiem smaczna, pożywna i przede wszystkim bardzo wartościowa. Podajemy dwa proste przepisy na brukiew - puree po norwesku oraz surówkę z brukwi.
Spis treści
Puree z brukwi po norwesku
Składniki:
2 brukwie
4 marchewki
1 ziemniak
sól
masło
świeżo starta gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obrać, pokroić i ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli. Odstawić z ognia, dodać masło, startą gałkę muszkatołową i utrzeć blenderem na pulchną masę. Podawać jako dodatek do mięsa. Najlepiej smakuje z duszonymi żeberkami jagnięcymi (solone i suszone w specjalny sposób żeberka baranie to tradycyjne norweskie danie wigilijne) i pięknie wygląda, bo marchewka nadaje puree przyjemny kolor.
Surówka z brukwi - łatwy przepis
Składniki:
30 dag brukwi
2 jabłka
2 łyżki startego chrzanu
szklanka śmietany lub majonezu
posiekana zielenina
sól i cukier do smaku
Przygotowanie:
Brukiew i jabłka zetrzeć, wymieszać z chrzanem i zieleniną. Połączyć ze śmietaną lub majonezem, doprawić do smaku cukrem i solą. Gotowe!