Brukiew na chorą skórę i wypadające włosy: jak jeść tanio i zdrowo?
Zdrowe warzywa nie muszą być drogie. Zwykła brukiew zawiera tak dużą ilość witamin i soli mineralnych, że zalecają ją lekarze. Sprawdź, jakie właściwości ma brukiew i dlaczego warto ją na stałe wprowadzić do diety.
Spis treści
- Brukiew na chorą skórę, wypadające włosy i nadwagę
- Kiedy unikać brukwi?
- Zdrowe jedzenie z brukwią w roli głównej
Brukiew to krzyżówka kapusty liściowej i rzepy, dlatego zarówno wyglądem, jak i właściwościami przypomina rzepę. Istnieją jednak pewne różnice. Rzepa ma biały, czerwieniejący u nasady korzeń, natomiast brukiew jest trochę większa i ma barwę lekko żółtą. Uprawiana jest w większości krajów Europy, Ameryce Północnej, Argentynie, Indiach i Japonii. Brukiew jest bardzo łatwa w uprawie i przechowywaniu. W Polsce nie ma jednak dobrej opinii, kojarzy się z biedą lub wojną. Zbyt wiele osób pamięta jeszcze smak wodnistej zupy z brukwi wydzielanej w głodowych racjach w obozach. Dlatego po wojnie brukiew zniknęła z polskich stołów.
Brukiew na chorą skórę, wypadające włosy i nadwagę
Brukiew zawiera jednak tak dużą ilość witamin i soli mineralnych, że lekarze zalecają jej spożywanie (zwłaszcza przy zaparciach). Dzięki związkom siarki brukiew pomaga także w chorobach skóry i przy wypadaniu włosów. W medycynie ludowej uważa się ją natomiast za środek moczopędny i wykrztuśny. Jedzenie brukwi poleca się również osobom dbającym o linię. Dlaczego? Bo jest sycąca, a jednocześnie niskokaloryczna. Brukiew ma także pozytywne działanie w profilaktyce antyrakowej, które zawdzięcza związkom chemicznym zwanym glukozynolanami. Według najnowszych badań przeciwdziałają one czynnikom rakotwórczym.
Kiedy unikać brukwi?
Choć znajdziemy ją w każdej tabeli zatytułowanej zdrowe warzywa, brukiew nie jest zalecana osobom z przewlekłymi stanami zapalnymi przewodu pokarmowego (w połączeniu z biegunką). Przeciwwskazania występują także w przypadku ostrych schorzeń żołądka i jelit.
Zdrowe jedzenie z brukwią w roli głównej
Brukiew może być przyrządzana i podawana na wiele sposobów - surowa, gotowana, pieczona, duszona, a nawet kwaszona. Przygotowuje się z niej zupy (z dodatkiem fasoli i ziemniaków), puree i zapiekanki. Ugotowana i utarta z marchewką, ziemniakami, masłem i śmietaną to nie tylko zdrowe jedzenie, ale i obowiązkowy dodatek do wielu tradycyjnych norweskich potraw. W takiej postaci jada się ją w Norwegii obowiązkowo na Wigilię.