Babka jogurtowa z cytrynowym lukrem - sprawdzony przepis na Wielkanoc
Kokosowe kulki z twarożku: przepis na zdrowy deser

Autor Zdjęcia: mat. pras. Wieluń
Kulki z twarożku można podawać zamiast lodów
Ocena: 4,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Twarożek, migdały, kokos i odrobina cytryny to idealny pomysł na deser dla dziecka i nie tylko. Podajemy przepis na pyszne kulki z twarożku obsypane wiórkami kokosowymi i mielonymi migdałami. Podawaj je mocno schłodzone, zaraz po wyjęciu z lodówki.
Składniki
200 g twarożku kanapkowo-sernikowego
200 g mielonych migdałów blanszowanych
2 łyżki wiórków kokosowych + do obtoczenia
50 g cukru pudru (lub więcej, wg uznania) + do obtaczania
1-2 łyżki soku z cytryny lub limonki
Przygotowanie krok po kroku:
Twarożek połączyć z migdałami, wiórkami, cukrem i sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać. Masę schłodzić w lodówce.
Pozostałe wiórki wsypać do osobnego naczynia. Dłońmi oprószonymi cukrem pudrem formować niewielkie kulki, obtaczać w wiórkach i odkładać na płaski talerz lub deseczkę wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli chcemy kulki zmrozić).
Podawać jak najszybciej, do tego momentu przechowywać w lodówce lub lekko zmrozić w zamrażarce.