Kokosowe kulki z twarożku: przepis na zdrowy deser

2021-03-29
mat. pras. Wieluń
Kulki twarożkowo-kokosowe
Autor: mat. pras. Wieluń Kulki z twarożku można podawać zamiast lodów
łatwy
30 min
4

Twarożek, migdały, kokos i odrobina cytryny to idealny pomysł na deser dla dziecka i nie tylko. Podajemy przepis na pyszne kulki z twarożku obsypane wiórkami kokosowymi i mielonymi migdałami. Podawaj je mocno schłodzone, zaraz po wyjęciu z lodówki. 

Lubisz kokos i czekoladę, a twój deser niekoniecznie musi być zdrowy? ZOBACZ WIDEO z przepisem na kokosowe kulki w czekoladzie!

SKŁADNIKI

  • 200 g twarożku kanapkowo-sernikowego
  • 200 g mielonych migdałów blanszowanych
  • 2 łyżki wiórków kokosowych + do obtoczenia
  • 50 g cukru pudru (lub więcej, wg uznania) + do obtaczania
  • 1-2 łyżki soku z cytryny lub limonki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Twarożek połączyć z migdałami, wiórkami, cukrem i sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać. Masę schłodzić w lodówce.

    Pozostałe wiórki wsypać do osobnego naczynia. Dłońmi oprószonymi cukrem pudrem formować niewielkie kulki, obtaczać w wiórkach i odkładać na płaski talerz lub deseczkę wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli chcemy kulki zmrozić).

    Podawać jak najszybciej, do tego momentu przechowywać w lodówce lub lekko zmrozić w zamrażarce.

mat. pras. Wieluń