Tosty z kalafiorem

2021-03-29
tosty z kalafiorami
Autor: Shutterstock Tosty z kalafiorem - idealne na kolację
łatwy
50 min
4

Kalafior, zdrowy i niskokaloryczny, można jadać na tysiące sposobów. Warzywo lubi dodatek ziół, cebuli i czosnku. Zapiekany na chlebie jest świetną przekąską lub daniem na kolację.

SKŁADNIKI

  • 1 średni kalafior lub pół dużego
  • 2 jajka na twardo
  • 2 małe cebule
  • pęczek natki z pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżeczki keczupu
  • 1 cytryna
  • suszone pomidory z zalewy olejowej
  • chleb pełnoziarnisty
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafiora podziel na różyczki i namocz na 15 minut w zimnej wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny. 
  • Zagotuj około 1,5 wody, dodaj pół łyżeczki do kawy soli i tyle samo cukru. Do wrzącej wody wrzuć różyczki kalafiora i gotuj około 5 minut. Odcedź i odstaw do wystygnięcia.
  • Jajka ugotuj na twardo. Suszone pomidory odsącz z zalewy. Cebule drobno posiekaj.
  • Pokrój wystudzonego kalafiora w kostkę.
  • Posiekaj jajka na twardo. 
  • Wymieszaj cebulę, kalafiora i jajka.
  • Posiekaj natkę z pietruszki i dodaj do kalafiora.
  • Do filiżanki włóż dwie łyżki majonezu i dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny i dokładnie wymieszaj. Dodaj dwie łyżeczki keczupu i wymieszaj.
  • Dodaj sos do kalafiora i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Przygotuj kromki chleba pełnoziarnistego i skrop je oliwą (opcjonalnie).
  • Na każdą kromkę nałóż łyżkę sałatki z kalafiora i połóż plaster suszonego pomidora. Zapiekaj przez 15 minut. Podawaj na ciepło.