Mazurek chałwowy: przepis na obłędne ciasto wielkanocne
Tort Serduszko na Walentynki

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Tort Serduszko na walentynki
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 120 MINUT
Porcja dla: 20 OSÓB
Tort Serduszko z myślą o tych wszystkich, którzy pamiętają o walentynkach.
Składniki
Ciasto:
150 g czekolady deserowej
100 g masła
1/2 szklanki cukru
5 jajek
niepełna szklanka mąki
pszennej tortowej
100 g zmielonych orzechów włoskich
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masło i bułka tarta do blachy
Dekoracja:
200 g czekolady deserowej
2 łyżki śmietanki kremówki 30-proc.
owoce sezonowe
Przygotowanie krok po kroku:
Ciasto: Zmielone orzechy wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić, żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę i ucierać dalej, dodając na przemian po jednym żółtku, po łyżce stopionej czekolady i po łyżce mąki wymieszanej z orzechami i proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem.
Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą blachy w kształcie serca. Piec w temperaturze 170°C przez 40 minut.
Dekoracja: Czekoladę rozpuścić na parze i dokładnie wymieszać ze śmietanką. Upieczone i jeszcze ciepłe ciasto posmarować masą czekoladową. Udekorować świeżymi owocami, na przykład truskawkami.Przepis pochodzi z książki „Torty i torciki”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperHobby