Serce na walentynki. Tort serduszko w wersji dla początkujących

2023-02-10
Tort Serduszko
Autor: Shutterstock Tort Serduszko na walentynki
łatwy
120 min
4

Z myślą o tych wszystkich, którzy pamiętają o walentynkach, podpowiadamy, jak zrobić tort serduszko. To przepis, z którym poradzi sobie każdy, więc nie ociągaj się, tylko przygotuj walentynkowe słodkie serce dla swojej drugiej połówki. A może dopiero skradniesz nim czyjeś serce?

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 150 g czekolady deserowej   
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • niepełna szklanka mąki
  • pszennej tortowej
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło i bułka tarta do blachy
  • Dekoracja:
  • 200 g czekolady deserowej
  • 2 łyżki śmietanki kremówki 30-proc. 
  • owoce sezonowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto: Zmielone orzechy wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia.
  • Czekoladę rozpuścić i przestudzić. Żółtka oddzielić od białek.
  • Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę i ucierać dalej, dodając na przemian po jednym żółtku, po łyżce stopionej czekolady i po łyżce mąki wymieszanej z orzechami i proszkiem do pieczenia.
  • Z białek ubić pianę na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem.
  • Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą blachy w kształcie serca.
  • Piec w temperaturze 170°C przez 40 minut.
  • Dekoracja: Czekoladę rozpuścić na parze i dokładnie wymieszać ze śmietanką.
  • Upieczone i jeszcze ciepłe ciasto posmarować masą czekoladową.
  • Udekorować świeżymi owocami, na przykład truskawkami.
  • Przepis pochodzi z książki „Torty i torciki”.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę