Tort Serduszko na Walentynki

Tort Serduszko na Walentynki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tort Serduszko na walentynki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 20 OSÓB

Tort Serduszko z myślą o tych wszystkich, którzy pamiętają o walentynkach.

Składniki

  • Ciasto:

  • 150 g czekolady deserowej   

  • 100 g masła

  • 1/2 szklanki cukru

  • 5 jajek

  • niepełna szklanka mąki

  • pszennej tortowej

  • 100 g zmielonych orzechów włoskich

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • masło i bułka tarta do blachy

  • Dekoracja:

  • 200 g czekolady deserowej

  • 2 łyżki śmietanki kremówki 30-proc. 

  • owoce sezonowe

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ciasto: Zmielone orzechy wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić, żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę i ucierać dalej, dodając na przemian po jednym żółtku, po łyżce stopionej czekolady i po łyżce mąki wymieszanej z orzechami i proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem.

  • Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą blachy w kształcie serca. Piec w temperaturze 170°C przez 40 minut.
    Dekoracja: Czekoladę rozpuścić na parze i dokładnie wymieszać ze śmietanką. Upieczone i jeszcze ciepłe ciasto posmarować masą czekoladową. Udekorować świeżymi owocami, na przykład truskawkami.

  • Przepis pochodzi z książki „Torty i torciki”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperHobby

Ocena: 5