Tort czekoladowo-migdałowy: przepis na smaczny tort z czekoladą i migdałami

Tort czekoladowo-migdałowy: przepis na smaczny tort z czekoladą i migdałami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tort czekoladowo-migdałowy to eleganckie ciasto na rodzinne uroczystości

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Nasze babcie twierdziły, że do dobrego tortu potrzeba kopy jaj. Tylko wtedy ciasto jest pulchne i ma wyborny smak. W starych zapiskach babuni znaleźliśmy przepis na taki tradycyjny polski tort - czekoladowy na bazie migdałowego biszkoptu, przełożony pyszną masą. Naszym zdaniem wyśmienity. Sprawdź i ty! Zobacz, jak go przygotować.

Składniki

  • 12 jajek

  • 25 dag sproszkowanej czekolady

  • 20 dag cukru pudru

  • 25 dag obranych, zmielonych migdałów

  • Masa:

  • 25 dag cukru

  • 25 dag migdałów

  • 1 szklanka wody

  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

  • 0,5 laski wanilii

  • do dekoracji: gotowa polewa czekoladowa  i płatki migdałowe

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zacznij od biszkoptu. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj czekoladę w proszku oraz zmielone migdały (nie zdejmuj skórki).

  • Białka ubij na sztywną piankę. Delikatnie połącz z masą jajeczno-czekoladową.

  • Przełóż ciasto biszkoptowe do tortownicy o średnicy 26-30 cm, posmarowanej od wewnątrz tłuszczem i oprószonej mąką. Wstaw do lekko nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut w temperaturze 180°C.

  • Czas na przygotowanie masy. Z cukru i wody ugotuj gęsty syrop. Gdy zacznie wrzeć, dosyp zmielone migdały. Gotuj przez chwilę. Zestaw syrop z płyty grzewczej, przestudź (do temperatury około 60°C). Ucieraj, aż syrop zbieleje. Pod koniec dodaj sok wyciśnięty z cytryny oraz ziarenka wanilii.

  • Upieczony, przestudzony biszkopt przekrój poziomo na dwa równe płaty. Przełóż go jeszcze ciepłą masą.

  • Posmaruj na wierzchu płynną polewą czekoladową. Posyp płatkami migdałów.

Ocena: 5