Tort czekoladowo-migdałowy: przepis na smaczny tort z czekoladą i migdałami

2021-03-29
Jak zrobić tort czekoladowo-migdałowy
Autor: Shutterstock Tort czekoladowo-migdałowy to eleganckie ciasto na rodzinne uroczystości
łatwy
45 min
4

Nasze babcie twierdziły, że do dobrego tortu potrzeba kopy jaj. Tylko wtedy ciasto jest pulchne i ma wyborny smak. W starych zapiskach babuni znaleźliśmy przepis na taki tradycyjny polski tort - czekoladowy na bazie migdałowego biszkoptu, przełożony pyszną masą. Naszym zdaniem wyśmienity. Sprawdź i ty! Zobacz, jak go przygotować.

SKŁADNIKI

  • 12 jajek
  • 25 dag sproszkowanej czekolady
  • 20 dag cukru pudru
  • 25 dag obranych, zmielonych migdałów
  • Masa:
  • 25 dag cukru
  • 25 dag migdałów
  • 1 szklanka wody
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 0,5 laski wanilii
  • do dekoracji: gotowa polewa czekoladowa  i płatki migdałowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od biszkoptu. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj czekoladę w proszku oraz zmielone migdały (nie zdejmuj skórki).
  • Białka ubij na sztywną piankę. Delikatnie połącz z masą jajeczno-czekoladową.
  • Przełóż ciasto biszkoptowe do tortownicy o średnicy 26-30 cm, posmarowanej od wewnątrz tłuszczem i oprószonej mąką. Wstaw do lekko nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut w temperaturze 180°C.
  • Czas na przygotowanie masy. Z cukru i wody ugotuj gęsty syrop. Gdy zacznie wrzeć, dosyp zmielone migdały. Gotuj przez chwilę. Zestaw syrop z płyty grzewczej, przestudź (do temperatury około 60°C). Ucieraj, aż syrop zbieleje. Pod koniec dodaj sok wyciśnięty z cytryny oraz ziarenka wanilii.
  • Upieczony, przestudzony biszkopt przekrój poziomo na dwa równe płaty. Przełóż go jeszcze ciepłą masą.
  • Posmaruj na wierzchu płynną polewą czekoladową. Posyp płatkami migdałów.