Tradycyjny sernik krakowski - sprawdzony przepis na polski sernik
Tort czekoladowo-migdałowy: przepis na smaczny tort z czekoladą i migdałami

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Tort czekoladowo-migdałowy to eleganckie ciasto na rodzinne uroczystości
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Nasze babcie twierdziły, że do dobrego tortu potrzeba kopy jaj. Tylko wtedy ciasto jest pulchne i ma wyborny smak. W starych zapiskach babuni znaleźliśmy przepis na taki tradycyjny polski tort - czekoladowy na bazie migdałowego biszkoptu, przełożony pyszną masą. Naszym zdaniem wyśmienity. Sprawdź i ty! Zobacz, jak go przygotować.
Składniki
Przygotowanie krok po kroku:
Zacznij od biszkoptu. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj czekoladę w proszku oraz zmielone migdały (nie zdejmuj skórki).
Białka ubij na sztywną piankę. Delikatnie połącz z masą jajeczno-czekoladową.
Przełóż ciasto biszkoptowe do tortownicy o średnicy 26-30 cm, posmarowanej od wewnątrz tłuszczem i oprószonej mąką. Wstaw do lekko nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut w temperaturze 180°C.
Czas na przygotowanie masy. Z cukru i wody ugotuj gęsty syrop. Gdy zacznie wrzeć, dosyp zmielone migdały. Gotuj przez chwilę. Zestaw syrop z płyty grzewczej, przestudź (do temperatury około 60°C). Ucieraj, aż syrop zbieleje. Pod koniec dodaj sok wyciśnięty z cytryny oraz ziarenka wanilii.
Upieczony, przestudzony biszkopt przekrój poziomo na dwa równe płaty. Przełóż go jeszcze ciepłą masą.
Posmaruj na wierzchu płynną polewą czekoladową. Posyp płatkami migdałów.