Tort Czarny Las. Przepis jak przygotować tort szwarcwaldzki?

2021-03-29
Tort Czarny Las: przepis jak przygotować tort szwarcwaldzki
Autor: Shutterstock Pięknie prezentujący się i do tego pyszny tort Czarny Las zauroczy waszych gości. 
średni
50 min
4

Nawet jeśli nie przepadasz za tortami, ten powinien przypaść ci do gustu. Jest lekki, słodko-kwaskowaty, dobrze nasączony alkoholem. Mówią o nim Szwarzwalder Torte, tort Black Forrest lub tort Czarny Las... Spróbuj wykonać go samodzielnie.

SKŁADNIKI

    Biszkopt:

  • 15 dag mąki
  • 25 dag cukru
  • 5 dag gorzkiej czekolady (startej)
  • 8 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  •  
  • Poncz do nasączania biszkoptu:
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki wiśniówki
  • 5 dag cukru
  •  
  • Krem:
  • 1 szklanka mleka
  • 3 żółtka
  • 7 dag cukru
  • 3 dag mąki
  • 3/4 szklanki śmietanki kremówki
  • 1/3 szklanki wiśniówki lub likieru wiśniowego
  •  
  • Dekoracja:
  • 10 dag czereśni lub wiśni (kandyzowanych, z kompotu lub z nalewki owocowej)
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 5 dag cukru
  • czekoladowe wiórki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zrób kogel-mogel z cukru oraz z 8 żółtek. Dodaj mąkę i czekoladę. Dokładnie wymieszaj.
  • Z 8 białek i soli ubij sztywną pianę. Delikatnie połącz pianę z masą biszkoptową.
  • Przełóż całość do tortownicy o średnicy ok. 24 cm (posmarowanej tłuszczem, obsypanej tartą bułką). Wstaw do średnio nagranego piekarnika (160-180 stopni Celsjusza) i piec przez ok. 30-50 minut.
  • Przygotuj krem. Zagotuj mleko. Utrzyj żółtka i cukier na puszystą masę. Wymieszaj z mąką. Powoli dolewaj ciepłe mleko. Przestaw garnek z masą na palnik. Ciągle mieszając, zagotuj. Zestaw z płyty grzewczej i ostudź.
  • Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Połącz z masą kremową oraz alkoholem.
  • Czas na syrop do nasączania biszkoptu. Zagotuj wodę z cukrem, przestudź. Dodaj wiśniówkę lub likier.
  • Upieczony biszkopt ostudź. Przekrój na pół.
  • Dolny krążek nasącz połową syropu, posmaruj kremem, posyp połową wiśni lub czereśni.
  • Przykryj drugim krążkiem. Jak wyżej nasącz go syropem.
  • Na koniec udekoruj ciasto.
  • Ubij kremówkę z cukrem. Posmaruj nią cały tort. Wygładź grubym nożem. Część bitej śmietany wykorzystaj do dekoracji wierzchu tortu (wyciśnij różyczki, w każdą włóż wisienkę). Rant ciasta obsyp czekoladowymi wiórkami.