Tęczowy tort urodzinowy dla dziecka

2021-03-29
Dorota Kalita-Typa
Tęczowy tort urodzinowy dla dziecka
Autor: Dorota Kalita-Typa Tęczowy tort urodzinowy dla dziecka jest pyszny i efektowny.
średni
90 min
4

Tęczowy tort urodzinowy dla dziecka to wyzwanie, ale efekt ucieszy i zachwyci.  Pokazujemy jak go zrobić krok po kroku. Tort Rainbow z ciasta ucieranego nie wymaga nasączenia, jest wilgotne samo w sobie i dzięki temu nie barwi sąsiednich warstw ani kremu. Tort tęczowy można zacząć robić na kilka dni przed przyjęciem. Krem - na dzień przed kinder party.

SKŁADNIKI

  • 250 g miękkiego masła
  • 2 szkl. cukru
  • 4 jaja
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia BIO
  • łyżka ekologicznego cukru waniliowego lub miąższ z laski wanilii
  • szczypta soli
  • ¾ szkl. mleka
  • pomarańczowy olejek do ciasta
  • 2 szkl. mąki pszennej tortowej lub orkiszowej typ 700
  • atestowane barwniki spożywcze w proszku (czerwony, niebieski, zielony, fioletowy, pomarańczowy)
  • NA KREM:
  • 500 g masła (2 kostki)
  • 4 żółtka
  • 1/5 szkl. cukru pudru
  • sok z całej cytryny
  • NA MASĘ CUKROWĄ:
  • 800 g-1 kg cukru pudru (powinien być gładki i miałki, bez grudek)
  • 3 łyżki glukozy
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml wody
  • 3 łyżeczki tłuszczu roślinnego Planta
  • kilka kropli cytrynowego lub pomarańczowego aromatu do ciasta
  • mąka ziemniaczana do posypania blatu
  • barwniki do wykonania kolorowych ozdób

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj 2 foremki o średnicy 22 cm. Wysmaruj je masłem, wyłóż papierem do pieczenia, wysmaruj ponownie masłem i wysyp  mąką. Zmiękczoną kostkę masła zmiksuj na puch, dodając cukier i wanilię. Miksuj dalej, dodając po jednym całym jaju, a na koniec cienkim strumykiem wlej mleko, olejek i wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelej do sześciu ceramicznych lub plastikowych pojemników, odmierzając równe części.
  • W czasie, kiedy piekarnik rozgrzewa się do temp. 180 st., do pięciu części ciasta dodaj barwniki. Wystarczy, jeśli dodasz ilość barwnika mieszczącą się na czubku noża, ponieważ barwniki w proszku są bardzo wydajne. Wymieszaj ciasto plastikową łyżką, sprawdzając, czy pigment został rozprowadzony równomiernie.
  • Przelej pierwsze dwa kolory do foremek i piecz przez 15 minut w temp. 180 st. Po tym czasie wyjmij gorące ciasto z foremek, trzymając za rogi papieru i wykładając formy kolejną warstwą papieru, masła i mąki, wymieszaj i przelej kolejne dwie porcje ciasta. Postąp tak ze wszystkimi kolorami (żółte ciasto nie wymaga barwnika). Wystudzone krążki ciasta zawiń w papier śniadaniowy i przechowuj w chłodnym miejscu.
  • Krem: Masło wyjmij z lodówki przynajmniej godzinę przed przygotowywaniem kremu i pozostaw w ciepłym miejscu, żeby zmiękło. Po tym czasie zmiksuj je na puszysty krem. Żółtka z cukrem ubij na parze, schłodzone dodaj do utartego masła i zmiksuj. Do utartej masy cienkim strumykiem wlej sok z cytryny i miksuj jeszcze przez chwilę. Tak przygotowanym kremem przekładaj placki w kolejności: fioletowy, niebieski, zielony, czerwony, pomarańczowy i żółty. Wierzch i boki tortu również wysmaruj warstwą kremu, do którego przyklei się masa cukrowa.
  • Masa cukrowa: Do naczynia wsyp żelatynę, zalej wodą i odstaw na kilka minut aż spęcznieje. W płytkim garnku zagotuj wodę i wstaw do niego naczynie z żelatyną. Na małym ogniu podgrzewaj żelatynę aż osiągnie konsystencję gęstej śmietany. Wtedy dodaj glukozę i mieszaj aż składniki się połączą. Uważaj, żeby nie zagotować mieszanki. Wyjmij naczynie z wrzątku i dodaj Plantę, mieszając, aż się całkowicie rozpuści. Kiedy mieszanka trochę ostygnie, dodaj do niej aromat do ciasta. Cukier puder do płynnej mieszanki dodawaj stopniowo, zacznij od 300 g i sukcesywnie, małymi porcjami, dosypuj kolejne, zagniatając powstającą masę na gładką i plastyczną masę cukrową.
  • Masę cukrową wygodnie jest ugniatać na blacie, podsypując go lekko cukrem pudrem. Gotowy lukier plastyczny możesz zawinąć szczelnie w folię i przechowywać do dwóch tygodni. W tym czasie możesz podzielić go na części, dodawać do niego barwniki rozpuszczone w kropli przegotowanej wody i bez pośpiechu tworzyć dekorację do urodzinowego tortu. Zbyt szybko twardniejącą masę cukrową zmiękczysz, wkładając ją na dwie sekundy do kuchenki mikrofalowej. Małe elementy figurek, takie jak nogi czy oczy, możesz przykleić do figurki zwykłym lukrem na bazie wody i cukru pudru. Powstałe figurki szybko twardnieją i stają się trwałą, jadalną dekoracją.
  • Największą część masy cukrowej zabarw na pożądany kolor i rozwałkuj delikatnie na grubość 2 milimetrów, podsypując blat mąką ziemniaczaną. Taki lukier plastyczny przenieś na wałku i połóż na torcie wysmarowanym kremem maślanym. Dłonią wygładź wierzch, boki i krawędzie, delikatnie dociskając lukier do tortu, żeby się dobrze przykleił. Nożem odetnij nadmiar lukru na spodzie tortu. Tort przełóż do lodówki i chłodź przez kilka godzin. Kiedy masa stwardnieje, możesz umieścić na niej wykonane wcześniej figurki i ozdoby, przyklejając je klasycznym lukrem.
Dorota Kalita-Typa