Słoneczy tort z sezonowymi owocami z programu UGOTOWANI

2021-03-29
Słoneczny tort
Autor: Shutterstock Słoneczny tort to propozycja deseru z programu UGOTOWANI
średni
120 min
4

Przechodząc obok cukierni zastanawiasz się, jak można przygotować takie dzieło? Z nami przygotujesz pyszny tort. Przedstawiamy słoneczny tort z owocami, który będzie pyszną niespodzianką w dniu urodzin bliskiej Ci osobie. Przepis z programu Ugotowani TVN.

SKŁADNIKI

  • 1 krążek biszkoptu (może być gotowy)
  • 1 paczka kawy cappuccino o smaku czekoladowym
  • 2 śmietanki w proszku
  • 0,25 l śmietanki do tortu (22% lub 30%)
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżeczki rozpuszczonej i schłodzonej żelatyny
  • 1 budyń ugotowany zgodnie z przepisem
  • 2 żółtka
  • 1 kostka masła
  • 2 puszki brzoskwiń
  • 150 ml ajerkoniaku
  •  
  • Dekoracja:
  • czekolada
  • sezonowe owoce
  • prażone płatki migdałowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jeśli masz gotowy biszkopt, wyłóż nim dno tortownicy i nasącz ajerkoniakiem.
  • W rondelku rozpuść kawę cappuccino ze szklanką mleka. Całość podgrzej. Pamiętaj, aby nie doprowadzić do zagotowania się kawy. Gdy kawa jest już gotowa, odstaw do ostygnięcia.
  • W tym czasie ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do rozpuszczonego w mleku budyniu dodaj dwa surowe żółtka oraz dwie łyżeczki cukru. Po zagotowaniu odstaw do ostygnięcia.
  • Następnie utrzyj masło z masą budyniową. Do tak otrzymanego kremu waniliowego możesz dodać 1-2 łyżki wódki.
  • Masę wyłóż na przygotowany wcześniej biszkopt. Na warstwę kremu ułóż pokrojone owoce. Całość schłódź w lodówce.
  • W tym czasie zmiksuj mleko ze śmietanką i śmietanką w proszku, a następnie dolej schłodzoną wcześniej kawę.
  • Kiedy masa będzie już puszysta dodaj wcześniej schłodzona żelatynę i wylej gotową masę na schłodzony w lodówce biszkopt z kremem i brzoskwiniami. Całość włóż na dwie godziny do lodówki, żeby masa dobrze stężała.
  • Przy pomocy ciepłego noża zdejmij obręcz tortownicy i ułóż tort na paterze. Całość deseru oblej letnią czekoladą, a boki obsyp płatkami migdałowymi. Z wierzchu udekoruj tort malinami i jeżynami. Jeśli lubisz inne owoce, też możesz je dodać.
  • Włóż do lodówki do schłodzenia.