Słoneczy tort z sezonowymi owocami - pyszny i prosty

Słoneczy tort z sezonowymi owocami - pyszny i prosty

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Słoneczny tort to propozycja deseru z programu UGOTOWANI

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 12 OSÓB

Przechodząc obok cukierni zastanawiasz się, jak można przygotować takie dzieło? Z nami przygotujesz pyszny tort. Przedstawiamy słoneczny tort z owocami, który będzie pyszną niespodzianką w dniu urodzin bliskiej Ci osobie. Przepis z programu Ugotowani TVN.

Składniki

  • 1 krążek biszkoptu (może być gotowy)

  • 1 paczka kawy cappuccino o smaku czekoladowym

  • 2 śmietanki w proszku

  • 0,25 l śmietanki do tortu (22% lub 30%)

  • 1 szklanka mleka

  • 3 łyżeczki rozpuszczonej i schłodzonej żelatyny

  • 1 budyń ugotowany zgodnie z przepisem

  • 2 żółtka

  • 1 kostka masła

  • 2 puszki brzoskwiń

  • 150 ml ajerkoniaku

  •  

  • Dekoracja:

  • czekolada

  • sezonowe owoce

  • prażone płatki migdałowe

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jeśli masz gotowy biszkopt, wyłóż nim dno tortownicy i nasącz ajerkoniakiem.

  • W rondelku rozpuść kawę cappuccino ze szklanką mleka. Całość podgrzej. Pamiętaj, aby nie doprowadzić do zagotowania się kawy. Gdy kawa jest już gotowa, odstaw do ostygnięcia.

  • W tym czasie ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do rozpuszczonego w mleku budyniu dodaj dwa surowe żółtka oraz dwie łyżeczki cukru. Po zagotowaniu odstaw do ostygnięcia.

  • Następnie utrzyj masło z masą budyniową. Do tak otrzymanego kremu waniliowego możesz dodać 1-2 łyżki wódki.

  • Masę wyłóż na przygotowany wcześniej biszkopt. Na warstwę kremu ułóż pokrojone owoce. Całość schłódź w lodówce.

  • W tym czasie zmiksuj mleko ze śmietanką i śmietanką w proszku, a następnie dolej schłodzoną wcześniej kawę.

  • Kiedy masa będzie już puszysta dodaj wcześniej schłodzona żelatynę i wylej gotową masę na schłodzony w lodówce biszkopt z kremem i brzoskwiniami. Całość włóż na dwie godziny do lodówki, żeby masa dobrze stężała.

  • Przy pomocy ciepłego noża zdejmij obręcz tortownicy i ułóż tort na paterze. Całość deseru oblej letnią czekoladą, a boki obsyp płatkami migdałowymi. Z wierzchu udekoruj tort malinami i jeżynami. Jeśli lubisz inne owoce, też możesz je dodać.

  • Włóż do lodówki do schłodzenia.

Ocena: 0