Tatarskie faworki rolowane: łatwy przepis na efektowny chrust

Tatarskie faworki rolowane: łatwy przepis na efektowny chrust

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tatarskie faworki, czyli zrolowany chrust, są niezwykle efektowne

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Tatarskie faworki w formie zwiniętych rolek przypominają róże. Wbrew pozorom bardzo łatwo je zrobić. Efektowny deser z ciasta smażonego w głęboki tłuszczu wprost rozpływa się w ustach. Kaloryczne? Oczywiście! Pyszne? Niebo w gębie! 

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej

  • 4 jajka

  • 2 łyżki cukru

  • 200 ml mleka

  • 200 ml stopionego masła

  • 1 łyżeczka soli

  • 500 ml oleju do smażenia

  • cukier puder do oprószenia gotowych faworków

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ubić jajka z cukrem i solą. Dodać mleko i roztopione masło. Dodając po trochu mąki, zagnieść twarde ciasto. 

  • Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na placek o grubości 2-3 mm. Placki pokroić na paski o grubości 5 cm i długości 12-15 cm.

  • Każdy pasek zwijamy w luźną rolkę.

  • Faworkowe rolki smażyć w gorącym oleju. Jak sprawdzić, czy olej jest już wystarczająco gorący? Drewnianą łyżkę zanurzyć w oleju. Jeśli wokół łyżki tłuszcz się pieni i bąbelkuje, to znaczy, że jest wystarczająco gorący. 

  • Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Więcej tatarskich przepisów

Polscy Tatarzy zostali osiedleni na Podlasiu i uszlachceni przez króla Jana III Sobieskiego w dowód zasług wojskowych w służbie Polsce. Jeśli pojedziecie na Podlasie do Kruszynian do Tatarskiej Jurty spróbujecie prawdziwej, wciąż żywej kuchni tatarskiej. Przysmaki tatarskie to płow, pierekaczewnik, czebureki, listkowiec, manty i czak-czak. Oto najlepszy przepisy na niektóre z tych przepisów:

Prawdziwy płow tatarski - znakomite danie jednogarnkowe

Manty - tatarskie pierogi z mięsem

Czak-czak z Podlasia: tatarski deser ze smażonego ciasta i karmelizowanego miodu

Ocena: 3,4
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).