Szwajcarskie SCHENKELI: karnawałowe ciasteczka smażone w głębokim tłuszczu

Szwajcarskie SCHENKELI: karnawałowe ciasteczka smażone w głębokim tłuszczu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Schenkeli mają charakterystyczne nacięcie, które podczas smażenia pęcznieje 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szwajcarskie schenkeli to tradycyjne ciasteczka przygotowywane z okazji karnawału. Smażone w głębokim tłuszczu ciasteczka są puszyste, kruche i obłędnie smaczne. Nie możesz podróżować? Nic nie szkodzi. Wybierz się w kulinarną podróż do własnej kuchni i zrób ciasteczka rodem ze Szwajcarii!

Składniki

  • 4 jajka, 200 g łącznie bez skorupek

  • 275 g cukru

  • 1/3 łyżeczki soli

  • 100 ml mleka

  • 100 g masła

  • 1 łyżka cukru ze skórką cytrynową lub 1/2 łyżki startej skórki cytrynowej

  • 800 g mąki

  • 2 łyżeczki (10 g) proszku do pieczenia

  • 500 ml oleju do smażeniu w głębokim tłuszczu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dobrze wymieszaj jajka z cukrem, solą i mlekiem.

  • Rozpuść masło i dodaj do mieszaniny. Dodaj również skórkę cytryny.

  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodawaj partiami do masy jajecznej. Mieszaj, a następnie zagnieść dość gęste ciasto, przypominające teksturą ciasto kruche.

  • Ciasto owiń folią spożywcza i odstaw na 1 godzinę do lodówki.

  • Z ciasta uformuj 2 wałki, każdy pokrój na około 20 równych kawałków, z każdego kawałka uformuj wałeczek grubości palca i długości 5-6 cm.

  • Każdy wałeczek natnij wzdłuż, tak jak to pokazano na zdjęciu powyżej.

  • Rozgrzej tłuszcz. Jeśli wokół drewnianej łyżki zanurzonej w oleju tworzą się pieniste bąbelki, to olej jest odpowiednio rozgrzany.

  • Ciasteczka smaż partiami, pamiętając, że urosną w trakcie smażenia. Smaż do zrumienienia z każdej strony.

  • Usmażone ciasteczka odłów łyżką cedzakową i przełóż na ręcznik papierowy, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.

  • Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Ocena: 2,6
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).