Szwajcarskie SCHENKELI: karnawałowe ciasteczka smażone w głębokim tłuszczu
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Szwajcarskie schenkeli to tradycyjne ciasteczka przygotowywane z okazji karnawału. Smażone w głębokim tłuszczu ciasteczka są puszyste, kruche i obłędnie smaczne. Nie możesz podróżować? Nic nie szkodzi. Wybierz się w kulinarną podróż do własnej kuchni i zrób ciasteczka rodem ze Szwajcarii!
SKŁADNIKI
- 4 jajka, 200 g łącznie bez skorupek
- 275 g cukru
- 1/3 łyżeczki soli
- 100 ml mleka
- 100 g masła
- 1 łyżka cukru ze skórką cytrynową lub 1/2 łyżki startej skórki cytrynowej
- 800 g mąki
- 2 łyżeczki (10 g) proszku do pieczenia
- 500 ml oleju do smażeniu w głębokim tłuszczu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dobrze wymieszaj jajka z cukrem, solą i mlekiem.
- Rozpuść masło i dodaj do mieszaniny. Dodaj również skórkę cytryny.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodawaj partiami do masy jajecznej. Mieszaj, a następnie zagnieść dość gęste ciasto, przypominające teksturą ciasto kruche.
- Ciasto owiń folią spożywcza i odstaw na 1 godzinę do lodówki.
- Z ciasta uformuj 2 wałki, każdy pokrój na około 20 równych kawałków, z każdego kawałka uformuj wałeczek grubości palca i długości 5-6 cm.
- Każdy wałeczek natnij wzdłuż, tak jak to pokazano na zdjęciu powyżej.
- Rozgrzej tłuszcz. Jeśli wokół drewnianej łyżki zanurzonej w oleju tworzą się pieniste bąbelki, to olej jest odpowiednio rozgrzany.
- Ciasteczka smaż partiami, pamiętając, że urosną w trakcie smażenia. Smaż do zrumienienia z każdej strony.
- Usmażone ciasteczka odłów łyżką cedzakową i przełóż na ręcznik papierowy, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl