Sos rzeżuchowy do jajek i mięs: oryginalny przepis nie tylko na Wielkanoc
Szwajcarskie SCHENKELI: karnawałowe ciasteczka smażone w głębokim tłuszczu

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Schenkeli mają charakterystyczne nacięcie, które podczas smażenia pęcznieje
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Szwajcarskie schenkeli to tradycyjne ciasteczka przygotowywane z okazji karnawału. Smażone w głębokim tłuszczu ciasteczka są puszyste, kruche i obłędnie smaczne. Nie możesz podróżować? Nic nie szkodzi. Wybierz się w kulinarną podróż do własnej kuchni i zrób ciasteczka rodem ze Szwajcarii!
Składniki
4 jajka, 200 g łącznie bez skorupek
275 g cukru
1/3 łyżeczki soli
100 ml mleka
100 g masła
1 łyżka cukru ze skórką cytrynową lub 1/2 łyżki startej skórki cytrynowej
800 g mąki
2 łyżeczki (10 g) proszku do pieczenia
500 ml oleju do smażeniu w głębokim tłuszczu
Przygotowanie krok po kroku:
Dobrze wymieszaj jajka z cukrem, solą i mlekiem.
Rozpuść masło i dodaj do mieszaniny. Dodaj również skórkę cytryny.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodawaj partiami do masy jajecznej. Mieszaj, a następnie zagnieść dość gęste ciasto, przypominające teksturą ciasto kruche.
Ciasto owiń folią spożywcza i odstaw na 1 godzinę do lodówki.
Z ciasta uformuj 2 wałki, każdy pokrój na około 20 równych kawałków, z każdego kawałka uformuj wałeczek grubości palca i długości 5-6 cm.
Każdy wałeczek natnij wzdłuż, tak jak to pokazano na zdjęciu powyżej.
Rozgrzej tłuszcz. Jeśli wokół drewnianej łyżki zanurzonej w oleju tworzą się pieniste bąbelki, to olej jest odpowiednio rozgrzany.
Ciasteczka smaż partiami, pamiętając, że urosną w trakcie smażenia. Smaż do zrumienienia z każdej strony.
Usmażone ciasteczka odłów łyżką cedzakową i przełóż na ręcznik papierowy, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.