Słodkie rozetki - przepis na skandynawski przysmak na tłusty czwartek
Róże karnawałowe - jak zrobić ciastka w kształcie kwiatów?

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Karnawałowe róże to faworki podane w wykwintnej formie kwiatu
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 80 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Przepis na róże karnawałowe z konfiturą warto wypróbować w tłusty czwartek i zawsze wtedy, gdy chcemy zabłysnąć efektownym deserem. Ciastka w kształcie kwiatu róży robi się podobnie jak faworki, więc jeśli masz opanowane przyrządzanie chruścików, to róże karnawałowe pójdą ci jak z płatka. Oto przepis!
Składniki
400 g mąki pszennej
6 jajek
75 g śmietany kremówki
75 g śmietany 18%
1 łyżka spirytusu
1 kg smalcu
150 g konfitury z róży
2 łyżki cukru pudru
0,5 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
Przygotowanie krok po kroku:
Żółtka, obie śmietany i spirytus wymieszaj w misce.
Mąkę wsyp na stolnicę, zrób dołek i wlej do niego śmietany z jajkami. Dodaj szczyptę soli i zagnieć ciasto. Ubijaj je wałkiem lub drewnianym tłuczkiem tak, jak ciasto na faworki. Odstaw na pół godziny do lodówki,
Na podsypanym mąką blacie lub na stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość ok. 2 mm. Pamiętaj aby wałkować ciasto partiami, resztę zostawiając w lodówce. Wytnij taką samą liczbę krążków o trzech średnicach: 5, 4 i 3 cm (np. szklanką, kieliszkiem i nakrętką do napojów). Każdy natnij pięciokrotnie na brzegach tak, aby nie przecinać środka.
Duże i średnie krążki posmaruj na środku niewielką ilością białka. Na dużych krążkach układaj średnie, na średnich małe i mocno dociśnij w środku.
W głębokim rondlu rozgrzej tłuszcz. Aby sprawdzić czy ma dobrą temperaturę, wrzuć kawałek ciasta. Temperatura jest idealna, gdy ciasto wypłynie od razu na wierzch, ale zacznie brązowieć dopiero po chwili.
Róże smaż partiami aż nabiorą jasnozłotego koloru. Wyjmuj łyżką cedzakową i układaj na papierowym ręczniku, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Wymieszaj cukier puder z cukrem wanilinowym i posyp nimi róże. Do środka każdej nałóż łyżeczkę konfitury.