Puszyste faworki na kefirze: przepis na rosyjskie taratuszki

Puszyste faworki na kefirze: przepis na rosyjskie taratuszki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Puszyste faworki z ciasta na kefirze

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Faworki na kefirze to łatwa wersja tradycyjnego chrustu przygotowanego z ciasta wybijanego. Przepis na rosyjskie taratuszki podbija serca i żołądki łakomczuchów na całym świecie. 

Składniki

  • 250 g mąki

  • 200 ml kefiru

  • 1 jajko

  • 120 g cukru

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 szczypta soli

  • olej do smażenia

  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z podanych składników zagnieść dość luźne ciasto. Nakryć ścierką kuchenną i pozostawić na 30 minut, aby uwolnić gluten.

  • Następnie rozwałkować na placek grubości 1 cm. Pokroić na paski, a te na romby. W środku każdego rombu zrobić nacięcie, przez które przewinąć jedno lub dwukrotnie rożek ciasta.

  • Smażyć na rozgrzanym oleju. Gdy się zrumienią z jednej strony, przewrócić i usmażyć na złoto z drugiej strony.

  • Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,4