Kruche faworki ze śmietaną: przepis na tłusty czwartek [WIDEO]

Kruche faworki ze śmietaną: przepis na tłusty czwartek [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Kruche faworki to tradycyjny przysmak karnawału.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Sprawdź, jak zrobić puszyste i kruche faworki z ciasta z dodatkiem śmietany! Faworki i pączki to dwa przysmaki, których nie może zabraknąć pod ręką w tłusty czwartek. Niezależnie od nazwy, faworki, chrust, chruściki czy jaworki, są znane w całej Polsce i podjadane ze smakiem przez łasuchy w każdym wieku.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 3 żółtka

  • 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany

  • 1 łyżka spirytusu lub wódki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 0,5 l oleju roślinnego do smażenia

  • 0,5 łyżeczki soli

  • cukier puder do posypania (można wymieszać z cukrem waniliowym)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy w misce ze śmietaną.

  • Wbijamy żółtka, dodajemy proszek do pieczenia, sól i spirytus, a następnie zagniatamy ciasto.

  • Ciasto wałkujemy. Należy pamiętać, aby podsypywać je mąką jak najmniej, tylko jeśli naprawdę jest to konieczne.

  • Z ciasta wykrawamy prostokąty o rozmiarach mniej więcej 3 cm na 15 cm i przekrawamy środek na długość 4-5 cm. Jeśli chcemy aby brzegi faworków miały falowany kształt, możemy w tym celu użyć specjalnej foremki lub samodzielnie ozdobić je, wykrawając ząbki szlaczka nożem.

  • Jeden brzeg prostokąta przewijamy przez otwór, tak aby uzyskać charakterystyczny dla faworków kształt.

  • Faworki możemy smażyć po kilka, najlepiej na dużej patelni, na mocno rozgrzanym oleju. Smażymy krótko, aż się zezłocą i trochę wyrosną.

  • Po zdjęciu z patelni należy odsączyć je na papierowym ręczniku lub bibule. Faworki posypujemy cukrem pudrem dopiero wtedy, gdy ostygną.

Ocena: 3,5