Kruche faworki ze śmietaną. Sposób babci na puszyste jaworki

Kruche faworki ze śmietaną: przepis na tłusty czwartek
Autor: Shutterstock.com Kruche faworki ze śmietaną: przepis na tłusty czwartek
średni
30 min
4

Sprawdź, jak zrobić puszyste i kruche faworki z ciasta z dodatkiem śmietany! Faworki i pączki to dwa przysmaki, których nie może zabraknąć pod ręką w tłusty czwartek. Niezależnie od nazwy, faworki, chrust, chruściki czy jaworki, są znane w całej Polsce i podjadane ze smakiem przez łasuchy w każdym wieku.

Cechy charakterystyczne faworków

Faworki, znane również jako chrust czy chruściki, to tradycyjne polskie ciastka, popularne zwłaszcza podczas karnawału i tłustego czwartku. Oto kilka cech charakterystycznych faworków.

  • Kształt: faworki mają charakterystyczny kształt, przypominający pofalowane paski lub zwinięte warkocze.
  • Tekstura: faworki są kruche i delikatne, mają lekką strukturę. Po upieczeniu stają się chrupiące, co jest jednym z ich głównych walorów.
  • Smak: faworki są lekko słodkie, ale ich smak nie jest zbyt intensywny. Zazwyczaj są delikatnie posypane cukrem pudrem, co dodaje im słodyczy.
  • Sposób przygotowania: faworki są przygotowywane z ciasta na bazie mąki, jajek, cukru, masła i śmietany, z dodatkiem spirytusu. Ciasto jest cienko rozwałkowane, krojone na paski i formowane w charakterystyczne kształty przed smażeniem.
  • Smażenie: faworki są tradycyjnie smażone na głębokim tłuszczu. Smażenie nadaje im złocistą barwę i chrupiącą strukturę.
  • Dodatek alkoholu: niektóre tradycyjne przepisy na faworki zawierają alkohol, taki jak spirytus, który pomaga w uzyskaniu kruchej konsystencji ciasta i chroni je przed wchłanianiem tłuszczu.
  • Tradycja karnawałowa: faworki są charakterystyczne dla okresu karnawału, zwłaszcza spożywane są w Polsce w tłusty czwartek.

Faworki to nie tylko smaczne ciastko, ale również istotny element polskiej tradycji kulinarno-kulturowej, szczególnie podczas okresu karnawału.

Zobacz GALERIĘ pod materiałem wideo: faworki, chrusty, chruściki - 10 genialnych przepisów

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka spirytusu lub wódki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 l oleju roślinnego do smażenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • cukier puder do posypania (można wymieszać z cukrem waniliowym)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy w misce ze śmietaną.
  • Wbijamy żółtka, dodajemy proszek do pieczenia, sól i spirytus, a następnie zagniatamy ciasto.
  • Ciasto wałkujemy. Należy pamiętać, aby podsypywać je mąką jak najmniej, tylko jeśli naprawdę jest to konieczne.
  • Z ciasta wykrawamy prostokąty o rozmiarach mniej więcej 3 cm na 15 cm i przekrawamy środek na długość 4-5 cm. Jeśli chcemy aby brzegi faworków miały falowany kształt, możemy w tym celu użyć specjalnej foremki lub samodzielnie ozdobić je, wykrawając ząbki szlaczka nożem.
  • Jeden brzeg prostokąta przewijamy przez otwór, tak aby uzyskać charakterystyczny dla faworków kształt.
  • Faworki możemy smażyć po kilka, najlepiej na dużej patelni, na mocno rozgrzanym oleju. Smażymy krótko, aż się zezłocą i trochę wyrosną.
  • Po zdjęciu z patelni należy odsączyć je na papierowym ręczniku lub bibule. Faworki posypujemy cukrem pudrem dopiero wtedy, gdy ostygną.
Jak zrobić najlepsze kruche faworki? Oto przepis Beszamel.pl na Tłusty Czwartek
Daniel Działa

Z wykształcenia polonista i amerykanista, z zawodu – bardziej ten pierwszy. Od ponad dekady zajmuje się pracą nad tekstami: pisaniem, redagowaniem, okazjonalnie korektą. Specjalizuje się przede wszystkim w tematyce home & living, …

więcej