Tort kanapkowy z kremem z wędzonej szynki
Szynka wieprzowa z goździkami według Magdy Gessler [WIDEO]
![Szynka wieprzowa z goździkami według Magdy Gessler [WIDEO]](https://cdn24.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/shutterstock_167061512.jpg)
Autor Zdjęcia: Shutterstock
Szynka pieczona - przepis Magdy Gessler
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 210 MINUT
Porcja dla: 20 OSÓB
Szynka wieprzowa aromatyzowana goździkami, według przepisu Magdy Gessler to idealne danie na odświętny obiad. Wygląda obłędnie, a jeszcze lepiej smakuje! Szynka pieczona z przepisu Magdy Gessler może stać się przebojem stołu. Sprawdź, jak ją przyrządzić!
Składniki
2,5 kg surowej szynki wieprzowej ze skórą
50 g soli
30 goździków
5 cebuli
1 l białego półwytrawnego wina
10 kulek ziela angielskiego
10 liści laurowych
200 g cukru
Przygotowanie krok po kroku:
Najpierw przygotuj marynatę. Cebulę obierz, umyj i pokrój w kostkę. Zalej winem. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i cukier.
Szynkę umyj, osusz, natrzyj solą. Ułóż w kamionkowym naczyniu i zalej marynatą. Przykryj i odstaw w chłodne miejsce na 3-4 dni. Pamiętaj, aby mięso odwracać co kilka godzin.
Po zamarynowaniu mięsa, wyjmij je z marynaty i osusz. Skórę ponacinaj w romby o boku ok. 3 centymetrów. Naszpikuj goździkami.
Piekarnik nastaw na temperaturę 180 stopni C. Mięso włóż do brytfanny i piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 3 godziny.
W trakcie pieczenia często podlewaj szynkę pozostałą marynatą, a potem sosem, który się w międzyczasie wytworzy.
Pod koniec pieczenia, zmniejsz nieco temperaturę. Na koniec wyjmij szynkę, owiń ją w folię aluminiową i odstaw do ostygnięcia.
Przeczytaj także rady Agaty Wojdy, szefowej kuchni hotelu Bellotto, i dowiedz się, jak upiec szynkę doskonałą!
>>> Jak upiec doskonałą szynkę - porady Agaty Wojdy