Szynka wieprzowa z goździkami według Magdy Gessler [WIDEO]

Szynka wieprzowa z goździkami według Magdy Gessler [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Szynka pieczona - przepis Magdy Gessler

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 210 MINUT

Porcja dla: 20 OSÓB

Szynka wieprzowa aromatyzowana goździkami, według przepisu Magdy Gessler to idealne danie na odświętny obiad. Wygląda obłędnie, a jeszcze lepiej smakuje! Szynka pieczona z przepisu Magdy Gessler może stać się przebojem stołu. Sprawdź, jak ją przyrządzić!

Składniki

  • 2,5 kg surowej szynki wieprzowej ze skórą

  • 50 g soli

  • 30 goździków

  • 5 cebuli

  • 1 l białego półwytrawnego wina

  • 10 kulek ziela angielskiego

  • 10 liści laurowych

  • 200 g cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Najpierw przygotuj marynatę. Cebulę obierz, umyj i pokrój w kostkę. Zalej winem. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i cukier.

  • Szynkę umyj, osusz, natrzyj solą. Ułóż w kamionkowym naczyniu i zalej marynatą. Przykryj i odstaw w chłodne miejsce na 3-4 dni. Pamiętaj, aby mięso odwracać co kilka godzin.

  • Po zamarynowaniu mięsa, wyjmij je z marynaty i osusz. Skórę ponacinaj w romby o boku ok. 3 centymetrów. Naszpikuj goździkami.

  • Piekarnik nastaw na temperaturę 180 stopni C. Mięso włóż do brytfanny i piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 3 godziny.

  • W trakcie pieczenia często podlewaj szynkę pozostałą marynatą, a potem sosem, który się w międzyczasie wytworzy.

  • Pod koniec pieczenia, zmniejsz nieco temperaturę. Na koniec wyjmij szynkę, owiń ją w folię aluminiową i odstaw do ostygnięcia.

Przeczytaj także rady Agaty Wojdy, szefowej kuchni hotelu Bellotto, i dowiedz się, jak upiec szynkę doskonałą!

>>> Jak upiec doskonałą szynkę - porady Agaty Wojdy

Zobacz wideo i poznaj sposoby na pieczenie szynki!

Ocena: 2,6