Szparagi w sosie miodowo-sojowym

2021-03-29
urzadzamy.pl
Szparagi w sosie miodowo-sojowym
Autor: Shutterstock Szparagi doskonale smakują z rozmaitymi sosami
łatwy
20 min
4

Zielone szparagi są szczególnie popularne we Francji. Są cieńsze niż białe, ale bardziej wyraziste w smaku. Przed gotowaniem nie trzeba ich obierać. Doskonale smakują z rozmaitymi sosami - na przykład z miodowo-sojowym.

SKŁADNIKI

  • pęczek zielonych szparagów
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki wody
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szparagi włóż do wrzącej, osolonej wody i gotuj pod przykryciem 20 min.
  • Miód, sos sojowy oraz wodę podgrzej w rondelku, stale mieszając. Płatki upraż na suchej patelni. Warzywa wyjmij delikatnie z garnka, ułóż na talerzu.
  • Polej sosem i posyp migdałami.
urzadzamy.pl