Szparagi w sosie miodowo-sojowym

Szparagi w sosie miodowo-sojowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Szparagi doskonale smakują z rozmaitymi sosami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Zielone szparagi są szczególnie popularne we Francji. Są cieńsze niż białe, ale bardziej wyraziste w smaku. Przed gotowaniem nie trzeba ich obierać. Doskonale smakują z rozmaitymi sosami - na przykład z miodowo-sojowym.

Składniki

  • pęczek zielonych szparagów

  • 3 łyżki miodu

  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego

  • 2 łyżki wody

  • 4 łyżki płatków migdałowych

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Szparagi włóż do wrzącej, osolonej wody i gotuj pod przykryciem 20 min.

  • Miód, sos sojowy oraz wodę podgrzej w rondelku, stale mieszając. Płatki upraż na suchej patelni. Warzywa wyjmij delikatnie z garnka, ułóż na talerzu.

  • Polej sosem i posyp migdałami.

Ocena: 0