Szparagi pieczone z pomidorami, czarnymi oliwkami i bazylią - przepis na pyszne pieczone szparagi

2021-03-29
Szparagi pieczone z pomidorami, czarnymi oliwkami i bazylią - przepis na pyszne pieczone szparagi
Autor: Shutterstock Szparagi pieczone z pomidorami, czarnymi oliwkami i bazylią.
łatwy
20 min
4

Szparagi zwykle podajemy "z wody" - ugotowane, polane masełkiem lub sosem holenderskim. Tym razem, wzorem Jamiego Oliviera, serwujemy szparagi pieczone. Ze słodkimi pomidorkami, słonymi czarnymi oliwkami i aromatyczną bazylią. W prawdziwie włoskim stylu!

SKŁADNIKI

  • 700-900 g świeżych zielonych lub białych szparagów
  • duża garść czarnych oliwek
  • 20 małych dojrzałych pomidorków cherry lub 10 nieco większych
  • 1 ząbek czosnku
  • duża garść świeżej bazylii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony pieprz
  • szczypta suszonej ostrej papryczki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szparagi umyj, obierz z twardej skórki, odetnij zdrewniałe końce (zwykle 1/5-1/4 długości).
  • Oliwki odsącz. Jeśli mają pestki, usuń je. Większe pomidorki przekrój na połówki lub ćwiartki.
  • Czosnek obierz, pokrój na cienkie plastry. Listki świeżej bazylii starannie przepłucz, porozrywaj na mniejsze części.
  • Przełóż wszystkie składniki do naczynia żaroodpornego lub formy do pieczenia ciasta. Skrop oliwą. Posyp solą, świeżo zmielonym pieprzem i ostrą papryczką.
  • Piekarnik nagrzej do temperatury 225 stopni Celsjusza. Wstaw do niego naczynie z warzywami. Piecz około 15-20 minut, aż szparagi zmiękną (możesz przykryć naczynie aluminiową folią lub wieczkiem, by zmniejszyć parowanie wody i przyspieszyć czas pieczenia).
  • Podawaj na ciepło z dodatkiem świeżej bagietki albo ziemniaczków. Pieczone szparagi z pomidorami, czarnymi oliwkami i bazylią to także idealne danie do białego wytrawnego wina.