Jak upiec szarlotkę? Przepis na jabłecznik wysoki na kruchym cieście
2021-03-29
średni
80 min
4
Najlepsza szarlotka wychodzi jesienią, przygotowana ze świeżych polskich jabłek. Wypróbuj sprawdzony przepis na jabłecznik, czyli ciasto kruche wypełnione cząstkami aromatycznych i słodkich jabłek. Najlepiej smakuje na ciepło, z kulką lodów waniliowych lub kleksem bitej śmietany.
SKŁADNIKI
- kruche ciasto:
- 250 g (2 kubki) mąki
- 2½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g zimnego, posiekanego masła
- 2 łyżki miałkiego cukru
- 2 jajka
- 1-2 łyżki mleka
- nadzienie:
- 8 dużych jabłek
- 2 duże kawałki skórki cytrynowej
- 6 goździków
- kawałek cynamonu
- 125 g (1/2 kubka) cukru
- 1 jajko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Tortownicę o średnicy około 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiej, palcami rozetrzyj z masłem. Dodaj cukier, jajka, większość mleka. Szerokim nożem wyrób ciasto, dodając ewentualnie resztę mleka.
- Przełóż ciasto na obsypaną mąką stolnicę, zagnieć. Dwie trzecie ciasta rozwałkuj, wyłóż dno oraz boki formy. Z reszty uformuj krążek o średnicy formy (na wierzch ciasta). Chłodź w lodówce około 20 minut.
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w grube plastry. Połącz ze skórką cytrynową, goździkami, cynamonem, cukrem i 500 ml (2 kubkami) wody.
- Przykryj, duś 10 minut, aż jabłka zmiękną. Zdejmij, odcedź, ostudź. Wyjmij skórkę cytrynową, goździki i cynamon.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Jabłka przełóż do formy wyłożonej ciastem. Na wierzchu ułóż pozostały krążek ciasta. Lekko roztrzep jajko, posmaruj nim brzegi ciasta, by się skleiły.
- Nadmiar ciasta uformuj w falbankę. Wierzch nakłuj widelcem. Posmaruj całość jajkiem.
- Piecz około 50 minut. Wyłącz piekarnik, odczekaj 10 minut. Dopiero teraz wyjmij ciasto.