Jak upiec szarlotkę? Podajemy przepis na domowy jabłecznik
2021-03-29
średni
80 min
4
Słodkie, kruche ciasto rozpływające się w ustach, jabłka, zapach cynamonu...Tak w skrócie można opisać skojarzenia z szarlotką. Ten domowy wypiek smakuje chyba każdemu, a na dodatek jest prosty w wykonaniu. Podpowiadamy, jak upiec pyszną domową szarlotkę. Sprawdź nasz przepis (składniki na formę 33 x 22 x 6 cm).
SKŁADNIKI
- 5 szklanek mąki pszennej
- 250 g margaryny
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki cukru - do wyrobienia ciasta, 3/4 szklanki cukru - do masy jabłkowej
- cukier waniliowy: 16 g do ciasta, 16 g do jabłek
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder
- 1,5 kg jabłek
- bułka tarta
- cynamon
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do mąki wsypujemy proszek do pieczenia i kostkę margaryny - siekamy ją nożem razem z mąką. Dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy i śmietanę. Następnie około 5 minut wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu ciasto wkładamy do zamrażalnika na min. 1 godzinę.
- Jabłka umyć, obrać, poszatkować. Uprażyć z minimalną ilością wody. Do masy dodajemy cukru, cukru waniliowego i zagęszczamy, dodając 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej.
- Blachę należy posmarować margaryną i posypać bułką tartą. Następnie wyłożyć ją warstwą ciasta o grubości ok. 3 mm. Ciasto posypujemy bułką tartą i wykładamy na nie masę jabłkową. Jabłka posypujemy cynamonem, w dalszej kolejności nakładamy na nie warstwę ciasta.
- Domową szarlotkę pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku o temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu szarlotkę posypujemy cukrem pudrem. Szarlotkę najlepiej jest podawać na ciepło z lodami waniliowymi i bitą śmietaną.