Witaminowa surówka z buraków, marchwi i kapusty
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Surówka z gotowanych buraków, surowej marchwi i białej kapusty to prawdziwa bomba witaminowa. Kruche i soczyste warzywa skąpane w słodko-kwaśnym sosie pasują zarówno do dań mięsnych, jak i wegańskich.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 duże buraki (lub 3-4 średnie), ugotowane, obrane i starte na tarce
- 2 duże marchewki (lub 3-4 średnie), obrane i starte na tarce
- 1/4 średniej czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
- 1 mała kapusta, poszatkowana drobno
- 1 łyżka bazylii, posiekana
- 1 łyżka natki pietruszki, posiekana
- na sos do surówki:
- 1/2 szklanki octu jabłkowego
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli lub do smaku
- 3 łyżki cukru lub miodu lub do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Połącz wszystkie składniki sosu w słoiku, zakręć dobrze z i wstrząsaj zawartością słoika przez 1 minutę, aby wszystko dobrze się wymieszało.
- Wszystkie warzywa umieść w dużej misce i polej przygotowanym sosem, dobrze wymieszaj.
- Sałatka będzie lepsza, gdy się trochę warzywa zamarynują w sosie, więc wstaw ją do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a jeszcze lepiej na 2 godziny.