Surówka z kapusty pekińskiej z sosem chrzanowym - smaczna dawka witamin

Surówka z kapusty pekińskiej z sosem chrzanowym - smaczna dawka witamin

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Prosta do przygotowania surówka z kapusty pekińskiej doskonale pasuje do mięs w sosie. Z dodatkiem kukurydzy z puszki może stanowić samodzielne danie na lunch lub kolację.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Surówka z kapusty pekińskiej z sosem chrzanowym jest bardzo łatwa do przygotowania, mało kaloryczna, i bardzo zdrowa. Jej prozdrowotne właściwości  podnosi jeszcze sos z dodatkiem chrzanu - naturalnego remedium na infekcje.

Składniki

  • pół niewielkiej kapusty pekińskiej

  • 1 marchewka

  • 1 słodkie jabłko

  • Sos:

  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego

  • 0,5 do 1 płaskiej łyżeczki chrzanu

  • sól, pieprz, szczypta cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę drobno posiekać, przełożyć ją do miski.

  • Dodać starte marchewkę i jabłko, wszystko lekko posolić, wymieszać i odstawić na 10 minut. Do surówki można też dodać kukurydzę z puszki - wtedy danie stanie się bardziej kaloryczne i słodkie - dlatego warto zwiększyć w takim przypadku ilość chrzanu.

  • Przygotować sos: jogurt wymieszać z chrzanem, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

  • Sosem zalać sałatkę, wymieszać i odstawić na kolejne 10 minut, do przeniknięcia smaków.

Surówkę można wzbogacić kalorycznie dodając do niej kukurydzę z puszki. Wtedy spokojnie nadaje się na lunch. Chrzanowy sos dodaje całej kompozycji pikanterii, a jedzącym - zdrowia. Więcej o  cudownych właściwościach chrzanu możecie przeczytać tu: Chrzan - właściwości i zastosowania chrzanu pospolitego

Ocena: 3,8