Kapuściany coleslaw z marchewką i surowym burakiem
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Kapuściany coleslaw z marchewką i surowym burakiem oraz korniszonem to soczysta i pełna smaku surówka. Nie bójcie się eksperymentować i mieszajcie młodą kapustę z różnymi warzywami i sosami. Cieszcie się ich świeżością i chrupkością!
Coleslaw - surówka z kapusty
Coleslaw, czyli surówka z kapusty w majonezowym sosie to najpopularniejsza surówka świata. Dlaczego? Bo jest chrupka i soczysta. Idealnie pasuje do pieczonego lub grillowanego mięsa. Zachęcamy Was do wypróbowania przepisów na:
Coleslaw - najpopularniejsza surówka świata
Coleslaw z czerwonej kapusty i marchewki
Coleslaw z młodej kapusty i kukurydzy
SKŁADNIKI
- 2 duże buraki (lub 3-4 średnie), obrane i starte na wiórki
 - 2 duże marchewki (lub 3-4 średnie), obrane i starte na wiórki
 - 4-6 korniszonów, drobno pokrojonych w kostkę
 - 1/4 średniej czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
 - 1 mała młoda kapusta, zszatkowana
 - 1 łyżka bazylii, posiekana
 - 1 łyżka natki pietruszki, posiekana
 - 1 łyżka szczypioru, pokrojonego
 - 1 łyżka rodzynek
 - 1/2 szklanki octu w którym marynowały się korniszony
 - 1/4 szklanki oliwy z oliwek
 - 2 łyżeczki soli lub do smaku
 - 3 łyżki cukru lub miodu lub do smaku
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki sosu wymieszaj razem lub zmiksuj.
 - Wymieszaj zszatkowane i starte warzywa: kapustę, marchew, buraki oraz pokrojone korniszony, rodzynki i świeże zioła.
 - Warzywa polej sosem. Wymieszaj.
 - Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.