Steki wołowe z bananami

Steki wołowe z bananami

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Steki wołowe świetnie smakują także ze słodkimi dodatkami

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Wołowina z bananami - brzmi dość oryginalnie, ale w rzeczywistości to połączenie jest wyjątkowo smaczne. Steki wołowe podajemy ze smażonymi bananami oraz puree z ziemniaków, polane słodkim sosem chrzanowym. Tak serwowana wołowina nabiera ciekawego smaku. Wielbiciel eksperymentów kulinarnych powinni koniecznie spróbować. 

Składniki

  • 60 dag polędwicy wołowej

  • 1 jajko

  • 1 żółtko

  • 2 banany

  • 1 mała cebulka

  • 5 dag masła

  • 3 łyżki śmietany

  • 1 łyżka utartego chrzanu

  • szczypta cukru

  • 2 dag mąki i tarta bułka do panierowania

  • pieprz i sól

  • masło lub oliwa do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Polędwicę kroimy w grube plastry, które lekko rozbijamy nożem i formujemy w medaliony.

  • Nacinamy dookoła brzegi i smażymy steki na rozgrzanym maśle po 3 minuty każdą stronę, po czym odkładamy w ciepłe miejsce.

  • Banany obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na pół, posypujemy solą i pieprzem, panierujemy w mące, jajku i tartej bułce. Smażymy na pozostałym maśle lub oliwie.

  • Chrzan rozcieramy z żółtkiem i śmietaną na gładki sos. Zalewamy nim banany na patelni, dodajemy szczyptę cukru i zagotowujemy.

  • Steki podajemy obłożone dookoła bananami i polane sosem razem z ziemniakami puree.

Ocena: 5