Steki picanha: przepis na wołowe steki po brazylijsku

Steki picanha: przepis na wołowe steki po brazylijsku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Picanha to część krzyżowej z okrywą tłuszczową w postaci grubego steku lub cienki steków minutowych. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Steki picanha pochodzą z Brazylii. Na steki picanha wykrawa się z części krzyżowej tuszy wołowej  z zachowaniem okrywy tłuszczowej. Cienkie steki grilluje się szybko. Steki picanha są soczyste i niezwykle smaczne. Najlepiej smakują podane z pieczonymi ziemniakami i sosem chimichurri (czimiczuri). 

Składniki

  • 10 steków picanha: cienkich plastrów wyciętych z górnej części wołowego udźca

  • oliwa lub olej

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Steki posmaruj 1 łyżką oliwy wymieszanej z ziołami śródziemnomorskimi.

  • Rozgrzej bardzo mocno patelnię grillową.

  • Na dużym ogniu smaż na niej steki, po 1 minucie z każdej strony.

  • Dopraw solą i podawaj z pieczonymi ziemniakami i sosem chimichurri

Ocena: 4,6