Steki picanha: przepis na wołowe steki po brazylijsku

2021-03-29
Steki picanha: przepis na wołowe steki po brazylijsku
Autor: Shutterstock Picanha to część krzyżowej z okrywą tłuszczową w postaci grubego steku lub cienki steków minutowych. 
łatwy
10 min
4

Steki picanha pochodzą z Brazylii. Na steki picanha wykrawa się z części krzyżowej tuszy wołowej  z zachowaniem okrywy tłuszczowej. Cienkie steki grilluje się szybko. Steki picanha są soczyste i niezwykle smaczne. Najlepiej smakują podane z pieczonymi ziemniakami i sosem chimichurri (czimiczuri). 

SKŁADNIKI

  • 10 steków picanha: cienkich plastrów wyciętych z górnej części wołowego udźca
  • oliwa lub olej
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Steki posmaruj 1 łyżką oliwy wymieszanej z ziołami śródziemnomorskimi.
  • Rozgrzej bardzo mocno patelnię grillową.
  • Na dużym ogniu smaż na niej steki, po 1 minucie z każdej strony.
  • Dopraw solą i podawaj z pieczonymi ziemniakami i sosem chimichurri