Stek z polędwicy wołowej, salsa z awokado i puree selerowe

Stek z polędwicy wołowej, salsa z awokado i puree selerowe

Autor Zdjęcia: Konrad Gaca

Stek z polędwicy wołowej z przepyszną salsą z awokado

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 100 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Przepis na steki wołowe  jest dość oczywisty, ale w tym zestawieniu wołowina smakuje wyjątkowo wykwintnie. Wypróbuj grillowane steki z polędwicy wołowej z meksykańską salsą z awokado i delikatnym puree selerowym. Aromatyczne, zdrowe i bardzo sycące danie na obiad, idealne dla osób na zdrowej diecie. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Fit" Konrada Gacy.

Składniki

  • Stek:

  • 180 g polędwicy wołowej

  • kilka ziaren pieprzu

  • Salsa:

  • 1 duże awokado

  • 40 g czerwonej papryki

  • 40 g pomidora

  • 20 g cebuli

  • 3 łyżki posiekanych liści kolendry

  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • pieprz

  • cytryna

  • Puree z selera:

  • pół średniego selera

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 szklanka mleka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso: Polędwicę czyścimy z błon, a jej rant obtaczamy w uprzednio utartym pieprzu. Kładziemy stek na rozgrzaną patelnię grillową i grillujemy do pożądanego stopnia wysmażenia.

  • Salsa: Z pomidorów i papryki usuwamy pestki i kroimy razem z cebulą w drobną kostkę. Awokado obieramy i ostrożnie kroimy w kostkę, po czym skrapiamy sokiem z cytryny. Sok z cytryny sprawi, że awokado nie sczernieje. Wszystko przekładamy do miski, dodajemy liście i nasiona kolendry, oliwę z oliwek i pieprz, po czym delikatnie mieszamy.

  • Puree z selera: Selera obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do małego garnka, dodajemy czosnek i dusimy w mleku przez 15 minut. Odlewamy nadmiar mleka do oddzielnego naczynia i całość miksujemy, regulując pozostałym mlekiem konsystencję aż do uzyskania kremu.

Ocena: 0