Stek wołowy w marynacie z musztardy

2021-03-29
Steki
Autor: thinkstockphotos.com Steki z polędwicy wołowej zamarynuj w musztardzie z czosnkiem i cebulą
łatwy
15 min
4

Jak przyrządzić stek z polędwicy wołowej? Ten przepis sprawi, że steki wołowe w końcu nabiorą wyrazistego smaku i pożądanej soczystości. Proponujemy przed smażeniem potrzymać steki w musztardowej  marynacie z dodatkiem cebuli i czosnku, tak by mięso nasiąkło aromatyczną mieszanką. Wtedy wołowina odkryje swoje najlepsze walory smakowe. Podajemy sposób przygotowania marynaty.

Zobacz, jak łatwo zrobić musztardę samemu

SKŁADNIKI

  • 340 g steku z polędwicy wołowej
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • Sól
  • Pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Posiekaj cebule i czosnek. Musztardę i ocet wymieszaj trzepaczką, aby dokładnie się połączyły. Dodaj cebulę i czosnek. Posól do smaku. Tak przygotowaną marynatę odstaw.
  • Mięso umyj, osusz, dopraw solą i pieprzem. Posmaruj marynatą, przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
  • Mocno rozgrzej patelnię (najlepiej grillową) i smaż na niej mięso po około 3 minuty z każdej strony.