Pieczone steki z łopatki wieprzowej: najlepsze kotlety świata

Pieczone steki z łopatki wieprzowej: najlepsze kotlety świata

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczone steki wieprzowe podane z jabłkami - jedna z form podania opisana poniżej przepisu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczone steki z łopatki wieprzowej są przepyszne. Soczyste i aromatyczne, po prostu najlepsze kotlety świata. Pieczone w piekarniku uwalniają nas od stania przy kuchni, mniej pracy i mniej bałaganu. Jak i z czym je podać, piszę poniżej przepisu. Wypróbujcie przepis na steki, polecam!

Składniki

  • Na steki:

  • 4 duże steki z łopatki wieprzowej o grubości około 2 cm, 200-250 g każdy, razem około 800-1000 g

  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek

  • sól i pieprz

  • Na marynatę do steków:

  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek

  • 1/4 szklanki octu jabłkowego

  • 1 mała cebula, cienko pokrojona

  • 1 1/2 łyżki brązowego cukru

  • 2 łyżki musztardy sarepskiej lub podobnej w smaku

  • 6-7 gałązek tymianku (lub 1/2 łyżki suszonego)

  • 1 łyżka grubej soli

  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wymieszaj składniki marynaty w bezpiecznym pojemniku (przeznaczonym do kontaktu z artykułami spożywczymi i tłuszczami) lub torebce z suwakiem. Umieść steki wieprzowe w środku i upewnij się, że są pokryte marynatą. Przechowuj w lodówce, od 4 do 12 godzin.

  • Wyjmij marynowane steki z lodówki na 30 minut przed pieczeniem, aby ociepliły się do temperatury pokojowej i rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia (opcjonalnie, to po prostu bardzo ułatwia czyszczenie blachy po pieczeniu).

  • Ze steków wieprzowych zeskrob marynatę i dopraw solą i pieprzem. Ułóż na blasze do pieczenia i piecz przez 20 minut.

  • Odwróć steki i kontynuuj pieczenie przez około 5-8 minut, aby druga strona była ładnie zrumieniona. Czas pieczenia uzależniony jest od grubości steku. Jeśli używasz termometru do pieczenia mięs, to steki są upieczony, gdy wewnętrzna temperatura osiągnie 65°C. Warto wiedzieć, że steki z łopatki wieprzowej nie wysychają łatwo, więc nie bójcie się, że je przepieczecie, to nie schab.

  • Steki wyjmij z piekarnika, okryj luźno folią i daj im odpocząć około 5 minut przed podaniem.

Jak i z czym podawać pieczony stek wieprzowy?

Możliwości jest tyle, ile fantazji. Pieczone steki z łopatki wieprzowej możesz podać ze świeżymi warzywami, sałatką ziemniaczaną lub makaronową. Z ciepłych dodatków proponuję pęczotto, chrupiące ziemniaki pieczone, pieczone warzywa, pieczoną cebulę, sałatkę coleslaw i fasolką szparagową -  mnogość możliwości nie jest w stanie zapełnić tej listy.

Możesz również od razu upiec steki w piekarniku wraz z dodatkami:

Pieczone steki wieprzowe i ziemniaki. Ziemniaki ugotuj, obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki i wrzuć do oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Rozłóż je wokół steków wieprzowych i upiecz razem.

Pieczone steki wieprzowe i jabłka. Jabłka obierz i pokrój w plasterki, posyp odrobiną skrobi ziemniaczanej (mąki kartoflanej), skrop odrobiną oliwy z oliwek i posyp cynamonem, brązowym cukrem i mielonym kminkiem, zapiekaj razem ze stekami wieprzowymi.

Pieczone steki wieprzowe i pieczarki oraz cebula. Wymieszaj drobne pieczarki o jednakowej wielkości lub pieczarki cremini oraz cebulę pokrojoną na talarki (niezbyt cienkie) z oliwą z oliwek, solą i pieprzem, rozsyp wokół wieprzowiny i razem zapiecz.

 

Ocena: 3
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).