Sos z dymką i z anchois - znakomity dip do świeżych warzyw

Sos z dymką i z anchois - znakomity dip do świeżych warzyw

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sos do warzyw z dymką jest bardzo aromatyczny.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 5 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dipy są uniwersalne. Mogą urozmaicać domowy jadłospis, ale też być atrakcją np. imieninowego przyjęcia. Wypróbuj przepis na sos z dymką i anchois.

Składniki

  • ½ l jogurtu naturalnego (lub 25 dag serka homogenizowanego)

  • szczypior z 5 cebulek dymek

  • 3 anchois z puszki lub łyżeczka pasty z anchois

  • 1 ząbek czosnku

  • łyżka octu winnego

  • 3 łyżki estragonu

  • 2 łyżki posiekanej natki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wlej jogurt na sitko wyłożone kilkakrotnie złożoną bawełniana ściereczką, umieść je na garnku i odstaw na 3-4 godziny, aż jogurt się zagęści.

  • Dwie łyżki zagęszczonego jogurtu (lub serka) zmiksuj z resztą składników i połącz z pozostałym jogurtem (serkiem). Dokładnie wymieszaj.

  • Podawaj z surowymi warzywami pokrojonymi w słupki lub chlebkiem pita.

Ocena: 0