Piadine - jak przygotować włoską tortillę z kurczakiem
Sos z dymką i z anchois - znakomity dip do świeżych warzyw

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Sos do warzyw z dymką jest bardzo aromatyczny.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 5 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Dipy są uniwersalne. Mogą urozmaicać domowy jadłospis, ale też być atrakcją np. imieninowego przyjęcia. Wypróbuj przepis na sos z dymką i anchois.
Składniki
½ l jogurtu naturalnego (lub 25 dag serka homogenizowanego)
szczypior z 5 cebulek dymek
3 anchois z puszki lub łyżeczka pasty z anchois
1 ząbek czosnku
łyżka octu winnego
3 łyżki estragonu
2 łyżki posiekanej natki
Przygotowanie krok po kroku:
Wlej jogurt na sitko wyłożone kilkakrotnie złożoną bawełniana ściereczką, umieść je na garnku i odstaw na 3-4 godziny, aż jogurt się zagęści.
Dwie łyżki zagęszczonego jogurtu (lub serka) zmiksuj z resztą składników i połącz z pozostałym jogurtem (serkiem). Dokładnie wymieszaj.
Podawaj z surowymi warzywami pokrojonymi w słupki lub chlebkiem pita.