Sos holenderski: jak zrobić idealny sos do szparagów, kanapek, brokułów?
2021-09-09
średni
30 min
4
Sos holenderski to wykwintny sos z żółtek i masła, który idealnie pasuje do jajek po benedyktyńsku, młodych warzy i ryb. Puszysty i o maślanym aromacie nadaje potrawom smaku. Jak go zrobić?
SKŁADNIKI
- 2 żółtka
- 6 dag masła
- 25 ml białego wina
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- do smaku sól, pieprz, gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni zagotowujemy wino z taką samą ilością wody, dodajemy sok z cytryny i przyprawy. Mieszamy i studzimy.
- Dodajemy żółtka i ubijamy na parze dodając stopniowo masło.
- Gdy sos holenderski zgęstnieje, doprawiamy do smaku i odstawiamy.
Jajka – zdrowie w skorupce