Sos holenderski: jak zrobić idealny sos do szparagów, kanapek, brokułów?

2021-09-09 8:41

Sos holenderski to wykwintny sos z żółtek i masła, który idealnie pasuje do jajek po benedyktyńsku, młodych warzy i ryb. Puszysty i o  maślanym aromacie nadaje potrawom smaku. Jak go zrobić?

Sos holenderski: jak zrobić idealny sos do szparagów, kanapek, brokułów?

i

Autor: Shutterstock.com Sos holenderski: jak zrobić idealny sos do szparagów, kanapek, brokułów?
średni
30 min
4

SKŁADNIKI

  • 2 żółtka
  • 6 dag masła
  • 25 ml białego wina
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • do smaku sól, pieprz, gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni zagotowujemy wino z taką samą ilością wody, dodajemy sok z cytryny i przyprawy. Mieszamy i studzimy.
  • Dodajemy żółtka i ubijamy na parze dodając stopniowo masło.
  • Gdy sos holenderski zgęstnieje, doprawiamy do smaku i odstawiamy.
Jajka – zdrowie w skorupce
Redakcja
więcej...