Ostra salsa do pieczonej wieprzowiny

Ostra salsa do pieczonej wieprzowiny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ostra meksykańska salsa znakomicie podkreśla smak wieprzowiny z grilla.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Meksykańska salsa do wieprzowiny z grilla to doskonały dodatek do potraw, zwłaszcza dla osób lubiących pikantne przyprawy. Jest ostra i aromatyczna.

Składniki

  • 100 g ostrych czerwonych papryczek

  • 3 dojrzałe pomidory

  • 1 zielona papryka

  • 2 cebule

  • 1 główka czosnku

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

  • 1 płaską łyżeczkę cukru pudru

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • szczypta kolendry

  • 3 łyżki oleju

  • sok z cytryny do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pomidory bez skórki kroimy w drobną kostkę. Papryczki po opłukaniu pozbawiamy nasion i siekamy w drobniutkie paseczki.

  • Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek siekamy.

  • W miseczce łączymy warzywa, doprawiając do smaku solą, pieprzem, ziołami, olejem i sokiem z cytryny.

  • Sos najlepszy jest na drugi dzień po schłodzeniu w lodówce.

Ocena: 0