Świeżo wyciskane soki są ciężkostrawne, dlatego zaleca się rozcieńczać je wodą w proporcjach 1 część wody 2 części soku lub pół na pół.
Świeżo wyciskany sok z ogórków i szpinaku: przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pyszny i zdrowy sok z ogórków i szpinaku - doskonała dawka witamin i mikroelementów, idealna na upały
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 10 MINUT
Porcja dla: 1 OSÓB
Podajemy dobry przepis na świeżo wyciskany sok z ogórków i szpinaku.Soki z warzyw są bardzo zdrowe, a ich przygotowanie poleca się szczególnie w sezonie na świeże produkty, ponieważ wtedy mają najwięcej witamin i minerałów. Aby jednak były smaczne trzeba umieć łączyć ze sobą różne smaki.
Składniki
90 g świeżych listków szpinaku,
1/2 pęczka natki pietruszki,
1/2 miąższu awokado,
1 duży ogórek,
sok z 1/2 cytryny,
woda do rozcieńczenia
Przygotowanie krok po kroku:
Wszystkie składniki dokładnie umyć i osuszyć.
Umieścić je w sokowirówce i wycisnąć z nich sok. (Sok z cytryny należy wyciskać oddzielnie i dodać do już gotowego soku).
Podawać przybrany listkami pietruszki.

Ogórki i szpinak to warzywa nadające się do przygotowania soku, czy raczej smoothie, bo z powodu konsystencji szpinaku napój nie będzie klarowny. Oba warzywa przyniosą orzeźwienie, szczególnie jeśli dodamy do nich sok z cytryny. Natka pietruszki dodana do napoju zwiększy ilość witamin i korzystnie wpłynie na pracę nerek.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska