Sok z kwiatów czarnego bzu – domowa receptura, która smakuje jak lato

Sok z kwiatów czarnego bzu – domowa receptura, która smakuje jak lato
Autor: Shutterstock Sok z kwiatów czarnego bzu to idealny dodatek do napojów przez cały rok.
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Kwiaty czarnego bzu to prawdziwa perełka wśród naturalnych środków leczniczych. Działają napotnie, łagodzą kaszel, obniżają gorączkę, wspomagają nerki, a przy tym... cudownie pachną! Warto je zebrać, zanim przekwitną, i zamknąć ich moc w butelce domowego soku. Sprawdź sprawdzony przepis na sok z czarnego bzu i przekonaj się, że natura naprawdę zna się na rzeczy.

Sok z kwiatów czarnego bzu - zalety, jak zbierać kwiaty

Zapach kwitnącego czarnego bzu to nieodłączny znak późnej wiosny i wczesnego lata – słodki, lekko duszny aromat, który wielu z nas przywołuje wspomnienia dzieciństwa, babcinych spiżarni i domowych specyfików na każdą dolegliwość. To właśnie z baldachimów drobnych, białych kwiatów robiono dawniej syropy i soki, które skutecznie leczyły przeziębienie, łagodziły kaszel i wzmacniały odporność.

Sok z kwiatów czarnego bzu to nie tylko naturalny lek – to także doskonały dodatek do herbaty, deserów czy orzeźwiającej lemoniady. Działa przeciwgorączkowo, moczopędnie, wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w walce z infekcjami.

Zbiór kwiatów najlepiej zaplanować na ciepły, suchy dzień – najlepiej przed południem, gdy baldachy są w pełni rozwinięte, ale jeszcze nie zwiędłe. Unikajmy krzewów rosnących przy ruchliwych drogach – wybierajmy miejsca czyste, z dala od zanieczyszczeń. A potem? Wystarczy odrobina cierpliwości, kilka składników i przepis, który przetrwał pokolenia.

Polecamy też:

Dlaczego warto robić sok z kwiatów czarnego bzu?

Jak zrobić syrop z kwiatów bzu?

Kwiaty czarnego bzu w cieście

Nalewka z kwiatów czarnego bzu

Galeria: Smaczne leki z domowej apteki - 7 przepisów

SKŁADNIKI

  • 45 baldachów kwiatów bzu czarnego
  • 2 cytryny
  • skórka z 2 cytryn
  • 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1,5 l przegotowanej wody
  • 750 g cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do słoika włożyć oczyszczone kwiaty bzu, przekładając je cytryną i skórką z cytryny. Wsypać kwasek cytrynowy i zalać chłodną, przegotowaną wodą. Słoik przykryć i odstawić w ciepłe, ciemne miejsce na 2 dni.
  • Po upływie tego czasu odcedzić, kwiaty bzu czarnego wycisnąć. Do powstałego soku wsypać cukier, zamieszać i przelać do słoików. Szczelnie zakręcić, pasteryzować ok. 15 minut.
  • Tak przyrządzone przetwory umieścić w zacienionym, chłodnym miejscu. Bez pasteryzacji sok z kwiatów bzu można krótko przechowywać w lodówce.
Beszamel: Czarny bez - Właściwości
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej