Tosty francuskie z chałki z konfiturą truskawkowo–rabarbarową i kremem mascarpone: przepis Agaty Wojdy

2018-06-17 20:50

Tosty francuskie, czyli smażone na maśle pieczywo zanurzone wcześniej w mleku  i jajku, smakują cudownie, gdy przygotujemy  je z naszej swojskiej drożdżowej chałki. Szczególnie jeśli  podamy je ze świeżo przygotowaną konfiturą z sezonowych  owoców - np. truskawek i rabarbaru. Taj serwuje je Agata Wojda, szefowa kuchni  hotelu  Bellotto i  gwiazda programu kulinarnego Smaki Agaty.

Chałka na gorąco z konfiturą truskawkowo – rabarbarową i kremem mascarpone
Autor: Leszek Molski Francuski tost z naszej swojskiej chałki  smakuje wyśmienicie z dodatkiem domowej konfitury kremu z mascarpone.

Spis treści

  1. Chałka na gorąco, czyli francuskie tosty po polsku
  2. Konfitura z truskawek i rabarbaru
  3. Krem mascarpone

Chałka na gorąco, czyli francuskie tosty po polsku

Składniki:

4 lekko czerstwe kromki chałki

2 jajka

30 g cukru

100 ml tłustego mleka

1 laska wanilii

masło do smażenia

Dzień wcześniej możemy doprawić mleko wanilią. Rozcinamy laskę wanilii, ostrzem nożyka wygrzebujemy ziarenka do mleka, dodajemy strączek i zostawiamy na nabranie aromatu.

Następnego dnia ukręcamy delikatny kogel mogel z jajka i cukru. Odławiamy laskę wanilii z mleka.

Chałkę najpierw moczymy w mleku, potem w jajku i smażymy na złoto na maśle, z dwóch stron. Idealne z konfiturą np. z truskawek i rabarbaru.

Konfitura z truskawek i rabarbaru

Składniki:

300 g rabarbaru

300 g truskawek

5 ziaren zielonego kardamonu

4 goździki

400 g cukru

sok i skórka (w dużym kawałku) z 1 cytryny

Obieramy z wierzchniej warstwy rabarbar, kroimy w skośne kawałki, truskawki w plastry. W misce zasypujemy całym cukrem, dodajemy skórkę i pozostawiamy na godzinę, co jakiś czas mieszając delikatnie.

Zlewamy cały powstały sok do garnka, dodajemy wyłuskany z ziaren kardamon, goździki i redukujemy na syrop.

Przecedzamy do kolejnego garnka, dorzucamy owoce, sok z cytryny i gotujemy mieszając na niedużym ogniu. Wystudzoną konfiturę podajemy do np. naleśników, drożdżowego ciasta, grzanek z chałki w towarzystwie kremu mascarpone.

Krem mascarpone

Składniki:

100 g mascarpone (najlepiej Galbani)

150 ml dobrze schłodzonej śmietanki 36%

1 łyżeczka cukru pudru

Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem na sztywno, łączymy delikatnie z mascarpone.