Zupa krem z jabłek i pasternaku z musem chrzanowym: przepis z programu Smaki Agaty
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Zupa krem z jabłek i pasternaku - to kombinacja tradycyjnych polskich smaków. Kwaskowe jabłka, słodkawy pasternak i na dodatek przyjemna ostrość chrzanu. To może być prawdziwy hit na twoim stole - jeśli skorzystasz z przepisu Agaty Wojdy, z programu Smaki Agaty na NOWA TV.
Zobacz cały odcinek, gotuj z Agatą!
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie włoszczyzny
- 4 ziela angielskie
- 3 listki bobkowe
- 5 ziarenek pieprzu
- 3 średniej wielkości korzenie pasternaku
- 3 nieduże winne jabłka
- 80-100gr masła
- 300gr trzykrotnie mielonego serka, serek śmietankowy gładki
- 80g serka topione naturalnego
- 2 płaskie łyżki chrzanu
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki słodkiej śmietany 36%
- 2 płaskie łyżki płynnego miodu
- Sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa, cukier
- Olej lniany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nastawiamy bulion warzywny. Wrzucamy do garnka por, pietruszkę, marchewkę, korzeń selera, ziele angielskie, listki bobkowe i ziarenka pieprzu. Zalewamy 1,200 ml wody, gotujemy warzywny esencjonalny wywar przez 45 minut. Doprawiamy solą.
- W misce ukręcamy ser biały z 2 łyżkami chrzanu, doprawiamy solą.
- Rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku 2 łyżeczki żelatyny. Całość przelewamy do sera, doprawiając miodem. Szczelnie foliujemy i odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
- W drugim garnku rozpuszczamy masło, dorzucamy pokrojony w niewielkie kawałki pasternak, pokrojone obrane 2 jabłka. Zalewamy częścią bulionu i gotujemy do miękkości doprawiając gałką, solą, białym pieprzem i cukrem.
- Gdy całość zmięknie miksujemy blenderem na aksamitny krem, dodając topiony serek i regulując gęstość pozostałym bulionem.
- Warto doprawić syropem z pędów sosny, z czarnego bzu, pigwy. Podgrzewamy całość jeszcze raz.
- Serwujemy z gałką musu chrzanowego, julienne z jabłka, olejem lnianym pokropionym na wierzchu gorącej zupy na talerzu.