Karp z piekarnika: przepis na karpia pieczonego z talarkami ziemniaczanymi

Karp z piekarnika: przepis na karpia pieczonego z talarkami ziemniaczanymi

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Karp z piekarnika pieczony w całości na talarkach ziemniaczanych

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Karp z piekarnika: przepis na karpia pieczonego z talarkami ziemniaczanymi to znakomity sposób podania tej smacznej ryby, który możemy wykorzystać nie tylko w Wigilię.

Składniki

  • 1,5 - 1,8 kg karpia z głową, sprawionego i oskrobanego z łuski

  • 700 g ziemniaków

  • 3 łyżki oleju

  • 2 cebule

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Karpia natrzeć z zewnątrz i wewnątrz solą oraz pieprzem. Do wnętrz karpia włożyć cebulę pokrojoną w krążki. Ostawić na 30 minut.

  • Ziemniaki obrać i pokroić na plasterki grubości około 3 mm. Plasterki wypłukać we wrzątku. Osuszyć. Skropić olejem, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.

  • Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć na zakładkę plasterki ziemniaka. Na nich ułożyć karpia oraz pozostałe krążki cebuli.

  • Blachę wstawić do piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180°C.

Zobacz, jak przygotować karpia do pieczenia:

Karp z piekarnika: przepis na karpia pieczonego z talarkami ziemniaczanymi
Ocena: 3
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).