Skrzydełka kurczaka pieczone w majonezie

Skrzydełka kurczaka pieczone w majonezie

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Skrzydełka kurczaka marynowane i pieczone w majonezie zaspokoją największy apetyt. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Skrzydełka kurczaka pieczone w majonezie to doskonały pomysł na obiad. Ale także świetna przekąska do pogryzania. Przygotowanie skrzydełek jest proste i można go rozdzielić na dwa etapy. Pieczone skrzydełka z kurczaka będą smakowały wszystkim domownikom. 

Składniki

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka

  • 1 czubata łyżka majonezu

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

  • 1 płaska łyżeczka curry

  • czarny mielony pieprz do smaku

  • kilka łyżek oleju słonecznikowego na dno naczynia do pieczenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Skrzydełka przełożyć do miski.

  • W oddzielnym naczyniu dokładnie wymieszać majonez z przyprawami. Powstałą pastą pokryć skrzydełka, wymieszać.

  • Tak przygotowane skrzydełka odstawić pod przykryciem na godzinę, dwie do lodówki. Można również odstawić na całą noc.

  • Blachę posmarować olejem. Ułożyć warstwę skrzydełek.

  • Całość okryć folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka) i piec w temperaturze 210C przez 1 godzinę.

  • Po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze 15 minut, do zrumienienia skrzydełek.

Ocena: 2,8