Pikantne skrzydełka z piekarnika - doskonałe z ryżem albo frytkami

2021-03-29
Pikantne skrzydełka z piekarnika - doskonałe z ryżem albo frytkami
Autor: Shutterstock Pikantne skrzydełka z piekarnika - doskonałe z frytkami
łatwy
10 min
4

Pikantne skrzydełka z piekarnika to danie, które praktycznie przyrządza się samo. Trzeba je tylko wcześniej zamarynować, najlepiej przez całą noc w lodówce. Następnego dnia tylko wrzucamy je do piekarnika, gotujemy ryż i gotowe.

Zobacz też przepis na skrzydełka z colą:

SKŁADNIKI

  • 10 skrzydełek z kurczaka
  • 1 cytryna lub limonka
  • 2 łyżki musztardy miodowej
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki lub ostrej pasty paprykowej
  • 2 łyżki dobrego ketchupu (lub koncentratu pomidorowego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szkl. oleju
  • sól
  • pieprz
  • gałązka świeżego rozmarynu lub tymianku
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zrób marynatę: wymieszaj olej z sokiem z limonki i skórką otartą z limonki, musztardą, papryką wędzoną i ostrą, ketchupem, zgniecionym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.
  • Skrzydełka zalej marynatą dobrze wymieszaj, następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do lodówki pod przykryciem najlepiej na całą noc.
  • Następnego dnia wyjmij z lodówki, rozgrzej piekarnik do temp. 180-190 stopni, piecz aż skrzydełka posypane listkami rozmarynu lub tymianku aż staną się przypieczone i ale nie przypalone (ok. 18-22 min. - w zależności od wielkości skrzydełek). Jeżeli będą nadmiernie wysychać - skrop sokiem z limonki i odrobiną wody.
  • Podawaj z ryżem lub frytkami i dipem czosnkowym lub ketchupem.