Pikantne skrzydełka z piekarnika - doskonałe z ryżem albo frytkami

Pikantne skrzydełka z piekarnika - doskonałe z ryżem albo frytkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pikantne skrzydełka z piekarnika - doskonałe z frytkami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Pikantne skrzydełka z piekarnika to danie, które praktycznie przyrządza się samo. Trzeba je tylko wcześniej zamarynować, najlepiej przez całą noc w lodówce. Następnego dnia tylko wrzucamy je do piekarnika, gotujemy ryż i gotowe.

Składniki

  • 10 skrzydełek z kurczaka

  • 1 cytryna lub limonka

  • 2 łyżki musztardy miodowej

  • 2 łyżeczki wędzonej papryki

  • 1 łyżeczka ostrej papryki lub ostrej pasty paprykowej

  • 2 łyżki dobrego ketchupu (lub koncentratu pomidorowego)

  • 2 ząbki czosnku

  • 1/2 szkl. oleju

  • sól

  • pieprz

  • gałązka świeżego rozmarynu lub tymianku

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zrób marynatę: wymieszaj olej z sokiem z limonki i skórką otartą z limonki, musztardą, papryką wędzoną i ostrą, ketchupem, zgniecionym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.

  • Skrzydełka zalej marynatą dobrze wymieszaj, następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do lodówki pod przykryciem najlepiej na całą noc.

  • Następnego dnia wyjmij z lodówki, rozgrzej piekarnik do temp. 180-190 stopni, piecz aż skrzydełka posypane listkami rozmarynu lub tymianku aż staną się przypieczone i ale nie przypalone (ok. 18-22 min. - w zależności od wielkości skrzydełek). Jeżeli będą nadmiernie wysychać - skrop sokiem z limonki i odrobiną wody.

  • Podawaj z ryżem lub frytkami i dipem czosnkowym lub ketchupem.

Zobacz też przepis na skrzydełka z colą:

Ocena: 0