Młode ziemniaki z kwaśną śmietaną i koperkiem: genialny przepis z Podlasia
2022-06-03
łatwy
30 min
4
Młode ziemniaki z kwaśną śmietaną i koperkiem to tradycyjne danie z Podlasia. Kto jadł w dzieciństwie tak podane ziemniaki, ten do dzisiaj czule je wspomina. Młode ziemniaki nie mają tyle skrobi, co jesienne. Są miękkie, delikatne w smaku, co podkreśla masło i śmietana. Jeśli nie macie kwaśnej śmietany, a chcecie odtworzyć smak tej pysznej potrawy, wymieszajcie słodką śmietanę z jogurtem naturalnym. Smacznego!
!!! Aby uniknąć brązowych plam na palcach z młodych ziemniaków, wyszoruj je pod bieżącą zimną wodą.
SKŁADNIKI
- 1 kg młodych ziemniaków
- 3-4 łyżki masła
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany lub 1/4 zwykłej śmietany i 1/4 jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 chudy pęczek świeżego koperku
- sól pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nowe ziemniaki mają bardzo cienką skórkę, więc nie musisz obierać takich ziemniaków - po prostu je wyszoruj ścierną stroną gąbki lub plastikowym zmywakiem do szorowania garnków. Ziemniaki można również oskrobać nożem.
- Jeśli ziemniaki mają wielkość małego jajka lub mniejszego - zostaw je w całości i większe przekrój na połówki lub ćwiartki.
- Umieść ziemniaki w garnku, wlej tyle zimnej wody, aby przykryła ziemniaki i zagotuj.
- Do wrzącej wody dodaj około 1 łyżeczkę soli i gotuj około 10 minut lub do momentu, gdy ziemniaki dadzą się łatwo przekłuć widelcem.
- Posiekaj koperek. Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Odcedź ziemniaki.
- Do gorących ziemniaków dodaj masło, śmietanę (lub mieszaninę słodkiej śmietany i jogurtu), rozdrobniony czosnek i posiekany koperek.
- Przykryj garnek pokrywką i potrząśnij garnkiem (podrzucając zawartość w kierunku góra-dół), aby wszystko wymieszać.
- Natychmiast podawaj.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?