Brownie orzechowe z bezą: przepis na obłędne ciasto czekoladowe
Sernik w słoiku bez pieczenia: najłatwiejszy przepis na fantastyczne serniczki w słoiczkach

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Obłędnie pyszne serniczki w słoiczkach z dużą porcją konfitury wiśniowej
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 5 OSÓB
Sernik w słoiku bez pieczenia to genialny wynalazek. Aż sama się sobie dziwię, że nie ja to wymyśliłam. Można rozkładać sobie przyjemność na etapy. Można go zabrać ze sobą na wycieczkę lub do pracy (osłodzi każdą chwilę). Ale przede wszystkim można go podarować komuś bliskiemu. Oto przepis na fantastyczne serniczki w słoiczkach w stylu nowojorskim!
Składniki
Na spód:
200 g ciastek zbożowych, zmielonych w malakserze
3 łyżki masła stopionego
2 łyżki brązowego cukru
1/8 łyżeczki cynamonu
Na masę twarogową:
250 g twarogu mielonego trzykrotnie
100-120 ml skondensowanego mleka słodzonego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Na wierzch:
150 ml konfitury wiśniowej
oraz 5 słoiczków o pojemności 0,2 l
Przygotowanie krok po kroku:
Okruchy herbatników wymieszaj z cukrem, dodaj stopione masło i ponownie wymieszaj. Odstaw.
Za pomocą miksera elektrycznego ustawionego na średnią prędkość ubij twaróg. Dodawaj do niego stopniowo mleko skondensowane i dalej ubijaj. Na koniec dodaj sok z cytryny i wanilię.
Na dno słoika dodaj porcję kruszonki z herbatników, lekko ubij. Wlej po porcji masy twarożkowej. Na wierzch włóż po łyżce konfitury wiśniowej.
Słoiki zakręć i przechowuj w lodówce do 3 dni. Chociaż u mnie nigdy tyle się nie uchowały.