Sernik w słoiku bez pieczenia: najłatwiejszy przepis na fantastyczne serniczki w słoiczkach

Sernik w słoiku bez pieczenia: najłatwiejszy przepis na fantastyczne serniczki w słoiczkach

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Obłędnie pyszne serniczki w słoiczkach z dużą porcją konfitury wiśniowej

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Sernik w słoiku bez pieczenia to genialny wynalazek. Aż sama się sobie dziwię, że nie ja to wymyśliłam. Można rozkładać sobie przyjemność na etapy. Można go zabrać ze sobą na wycieczkę lub do pracy (osłodzi każdą chwilę). Ale przede wszystkim można go podarować komuś bliskiemu. Oto przepis na fantastyczne serniczki w słoiczkach w stylu nowojorskim! 

Składniki

  • Na spód:

  • 200 g ciastek zbożowych, zmielonych w malakserze

  • 3 łyżki masła stopionego

  • 2 łyżki brązowego cukru

  • 1/8 łyżeczki cynamonu

  • Na masę twarogową:

  • 250 g twarogu mielonego trzykrotnie

  • 100-120 ml skondensowanego mleka słodzonego

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • Na wierzch:

  • 150 ml konfitury wiśniowej

  • oraz 5 słoiczków o pojemności 0,2 l

Przygotowanie krok po kroku:

  • Okruchy herbatników wymieszaj z cukrem, dodaj stopione masło i ponownie wymieszaj. Odstaw.

  • Za pomocą miksera elektrycznego ustawionego na średnią prędkość ubij twaróg. Dodawaj do niego stopniowo mleko skondensowane i dalej ubijaj. Na koniec dodaj sok z cytryny i wanilię.

  • Na dno słoika dodaj porcję kruszonki z herbatników, lekko ubij. Wlej po porcji masy twarożkowej. Na wierzch włóż po łyżce konfitury wiśniowej.

  • Słoiki zakręć i przechowuj w lodówce do 3 dni. Chociaż u mnie nigdy tyle się nie uchowały.

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

Ocena: 2,7
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).