Sernik NUTELLA bez pieczenia: łatwy przepis na czekoladowy deser

Sernik NUTELLA bez pieczenia: łatwy przepis na czekoladowy deser

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Czekoladowy sernik z kremem NUTELLA pokryty polewą

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sernik NUTELLA robi się bez pieczenia. To łatwe i proste. Czekoladowe nadzienie przygotowuje się z 3 składników: twarogu, gotowego kremu orzechowo-czekoladowego i cukru. Spód z kruchych ciastek i stopionego masła. Można użyć gotowej polewy, ale ja polecam łatwy ganache w stylu francuskich cukierników z pełnotłustej śmietany i prawdziwej czekolady. Po prostu palce lizać! 

Składniki

  • Na spód i boki:

  • 250 g kruchych ciastek czekoladowych

  • 6 łyżek stopionego masła

  • Na masę sernikową:

  • 650-700 g twarogu na sernik

  • 600 g gotowego kremu czekoladowo-orzechowego, np. Nutella

  • 180 g cukru pudru

  • 1 szczypta soli

  • Na czekoladową polewę:

  • 120 ml śmietanki kremówki

  • 100 g czekolady deserowej

  • 1 szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Tortownicę o średnicy około 22 cm wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą.

  • Ciasteczka pokrusz za pomocą wałka do ciasta lub innego ciężkiego przedmiotu. Do okruchów ciastek dodaj stopione masło. Mieszaj, aż okruchy pokryją się tłuszczem.

  • Tak przygotowanymi okruchami wyłóż dno i boki tortownicy.

  • Pora na nadzienie. Ubij ser na średnich obrotach. Zajmie to około 2 minut.

  • Dodaj cukier i mieszaj na wolnych obrotach, aż cukier się rozpuści. Następnie ubijaj ser przez 2 minuty na wysokich obrotach.

  • Dodaj nutellę i mieszaj na średnich obrotach przez około 2 minuty lub do chwili, gdy krem orzechowo-czekoladowy i twaróg połączą w jednorodną masę.

  • Przelej masę sernikową na przygotowany spód. Wyrównaj wierzch, okryj folią spożywczą i wstaw do zamrażarki na czas przygotowania polewy.

  • W małym rondelku zagotuj śmietanę na średnim ogniu.

  • Czekoladę połam na kawałki. Zalej ciepła śmietaną i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady.

  • Wyjmij sernik z zamrażarki. Wierzch przykryj polewą. Ponownie okryj folią i wstaw do lodówki na 6-8 godzin.

  • Przed wyjęciem z tortownicy przesuń nożem wokół zewnętrznej krawędzi sernika.

  • Sernik pokrój na kawałki za pomocą dużego noża ogrzanego w gorącej wodzie.

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

Zobacz jak upiec sernik, który nigdy nie opada:

Ocena: 2,7
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).