Sernik na czekoladowym spodzie według Ewy Wachowicz

2021-03-29
Sernik na czekoladowym spodzie według Ewy Wachowicz
Autor: Shutterstock Jeśli nie chcesz układać z ciasta czekoladowego kratki na serniku, możesz go także nakryc płatem czekoladowego  ciasta - będzie się równie efektownie prezentował.
łatwy
120 min
4

Ewa Wachowicz poleca przepis na sernik na czekoladowym spodzie. Jej puszysty, lekki i wilgotny sernik na czekoladowym cieście po prostu rozpływa się w ustach. Spróbuj! Oto przepis na pyszny sernik Ewy Wachowicz z programu "Ewa gotuje". 

 

 

Serowe, lekko kwaskowe ciasto otulone kruchym dodatkiem o mocno czekoladowym smaku - to przepyszne zestawienie, które na pewno zasmakuje wielbicielom sernika.

Polecamy też inne przepisy na serniki:

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik z malinowym musem

Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny

Sernik krakowski według Magdy Gessler

Sernik kokosowy - łatwy przepis na sernik z kokosową bezą

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 200 g cukru pudru
  • 3 łyżki śmietany
  • 50 g kakao
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  •  
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu
  • 10 jajek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g masła
  • 350 g cukru pudru
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • skórka z pomarańczy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiej na stolnicę. 
  • W oddzielnej miseczce utrzyj 20 dag masła i 20 dag cukru pudru oraz jeden cukier waniliowy.
  • W przesianej mące zrób dołek i wlej żółtka i 2 całe jajka, śmietanę oraz utarte masło. Wyrób ciasto i podziel na dwie części.
  • Jedną część ciasta rozwałkuj i wyłóż na prostokątną formę do ciasta wysmarowaną masłem. Drugą część pokrój w 1,5-centymetrowe paski i odłóż na bok.
  • Do dużej miski przełóż ser, dodaj 10 jajek, 35 dag cukru pudru, 1 łyżkę mąki, cukier waniliowy, 15 dag masła i skórkę otartą z jednej pomarańczy. Połącz razem wszystkie składniki masy serowej.
  • Wylej masę serową na czekoladowy spód. Na wierzchu ułóż kratkę z pasków ciasta.
  • Piecz ciasto w temperaturze 180ºC przez godzinę.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe