Sernik krakowski według Magdy Gessler
Przepis na sernik krakowski Magdy Gessler podbija serca wielbicieli ciast! Wypróbuj tradycyjny sernik z kratką w kruchego ciasta na wierzchu, według pomysłu Magdy Gessler. Podobnie jak ona, udekoruj go płatkami świeżych kwiatów. Tak udekorowany sernik będzie wspaniałą ozdobą świątecznego stołu.
Sernik z własnoręcznie mielonego twarogu ma inną konsystencję i smak, niż serniki przyrządzane z twarogu z wiaderka, fabrycznie przygotowanego. Ciasto z twarogu jest bardziej zwarte, może być też bardziej wyraziste w smaku. My polecamy takie rozwiązanie, bo twarogi zawierają mniej konserwantów i dodatkowych substancji niż sery z wiaderka.
Sprawdź też inne nasze przepisy na serniki:
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami
Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 350 g cukru
- 11 jajek
- 2 żółtka
- 1 kg twarogu tłustego
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki rodzynek
- Sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszaj mąkę pszenną, masło pokrojone w kostkę, 100 g cukru, 1 jajko i 1 żółtko. Zagnieć ciasto i wstaw je do lodówki.
- Twaróg dwukrotnie zmiel maszynką do mielenia.
- Weź 10 jajek. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z 250 g cukru. Połącz z serem. Dodaj mąkę ziemniaczaną, skórkę z pomarańczy i rodzynki. Wymieszaj.
- Białka ubij z z cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodaj do masy serowej i ostrożnie wymieszaj.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
- Tortownicę wysmaruj masłem. Dno wylep 2/3 ciasta, formując wysoki rant. Na ciasto wyłóż masę serową. Z reszty ciasta przygotuj paski. Ułóż je na wierzchu sernika tworząc kratkę.
- Wierzch ciasta posmaruj rozmąconym żółtkiem. Piecz ok. 60 minut.