Obłędny sernik jak żółty ser z dziurami: przepis na deser jogurtowy z pulpą mango

Obłędny sernik jak żółty ser z dziurami: przepis na deser jogurtowy z pulpą mango

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Przepyszny sernik na zimno o smaku mango, który wygląda jak ser z dziurami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sernik z mango o wyglądzie żółtego sera z dziurami oszołomi Waszych bliskich. Wygląda obłędnie i smakuje niebiańsko. Nie wierzycie? To spróbujcie. Teraz łatwo go przygotować, bo w dyskontach jest gotowe puree z mango w puszkach. Polecam gorąco sernik na zimno z mango! 

Składniki

  • 650 ml (około 800 g) jogurtu naturalnego

  • 1 puszka (450 g/250 ml) przecieru - pulpy - z mango 

  • 2 szklanki gorącej wody

  • 4 galaretki cytrynowe

  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jogurt wymieszać z przecierem z mango na jednolitą mieszaninę.

  • Galaretki oraz cukier rozpuścić w gorącej wodzie. Mieszać co całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Pozostawić do ostygnięcia.

  • Ostudzoną galaretkę dodać do mieszaniny jogurtu i przecieru z mango. Wymieszać.

  • Masę deserową przelać do okrągłej formy tortowej wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

  • Gdy deser stężeje, wyjąć go z formy i przełożyć na paterę.

  • Za pomocą okrągłej wykrawaczki do kulek (z melona lub arbuza) lub po prostu łyżeczki wyciąć po bokach i na powierzchni "serowe dziury", tak jak na zdjęciu powyżej. 

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

Ocena: 3,5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).