Makowiec serowy - połączenie dwóch tradycyjnych ciast [WIDEO]

Makowiec serowy - połączenie dwóch tradycyjnych ciast [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Bożonarodzeniowy seromakowiec.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Idealne ciasto na Boże Narodzenie - makowiec serowy. Pyszny wypiek na bazie maku, sera, bakalii i galaretki. Przygotujesz go szybko i bez pieczenia.

Polecamy także: Jak i ile razy mielić mak? Co dodać do maku?

Składniki

  • 50 dag maku

  • galaretka wiśniowa i agrestowa

  • 2 łyżki żelatyny

  • 3 serki homogenizowane

  • 3 żółtka

  • 10 dag cukru pudru

  • 10 dag rodzynek

  • 15 dag posiekanych migdałów

  • 50 dag cukru

  • ¾ szklanki wody

  • pół laski wanilii

  • orzechy

  • migdały

  • morele

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mak zalej wrzątkiem i gotuj na małym ogniu przez około kwadrans.

  • Odstaw na dwie godziny do ostygnięcia.

  • Następnie odsącz na sicie i zmiel trzy razy.

  • Galaretki rozpuść w dwóch oddzielnych naczyniach, dodając o połowę wody mniej niż wskazano na opakowaniu, a następnie odstaw je do stężenia.

  • Żelatynę rozpuść w małej ilości wrzątku.

  • Z cukru, wody i posiekanej wanilii ugotuj syrop.

  • Do gorącego syropu dodaj zmielony mak.

  • Wymieszaj, a następnie ostudź.

  • Serki homogenizowane utrzyj ze sparzonymi wcześniej żółtkami i cukrem pudrem, a następnie stopniowo wlewaj ostudzoną żelatynę. Cały czas mieszaj.

  • Masę serową, rodzynki i posiekane migdały dodaj do zimnego, zmielonego maku.

  • Stężałą galaretkę pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z masą serowo-makową.

  • Tak przygotowaną masę przełóż do okrągłej tortownicy wysmarowanej tłuszczem.

  • Udekoruj na wierzchu orzechami, migdałami i morelami.

  • Całość wstaw do lodówki, aby nabrała odpowiedniej konsystencji.

Ocena: 0