Ciasto pastelowe z serka homogenizowanego - proste, pyszne i piękne

Ciasto pastelowe z serka homogenizowanego - proste, pyszne i piękne

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ciasto pastelowe z serka homogenizowanego może być prawdziwą ozdobą stołu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Ciasto pastelowe z serka homogenizowanego jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Wygląda za to bardzo efektownie i niewielkim nakładem sił i odpowiednią dekoracją można uczynić z niego prawdziwe cudeńko.

Składniki

  • Spód:

  • 200 g herbatników

  • 3 łyżki masła

  •  

  • Masa serowa:

  • 1 kg waniliowego serka homogenizowanego

  • 2 galaretki malinowe

  • 2 galaretki agrestowe

  • 1-2 łyżeczki herbaty macha

Przygotowanie krok po kroku:

  • Herbatniki wrzucić do malaksera i dokładnie rozdrobnić. Jeśli nie masz malaksera ciastka zamknij w woreczku strunowym i wałkuj, a ż zostanie z nich miał.

  • Rozdrobnione herbatniki wymieszaj z masłem na zwartą masę. Wyłóż nią spód niedużej tortownicy i włóż do lodówki na poł godziny.

  • Galaretkę malinową rozpuść w połowie zalecanej ilości gorącej wody, odstaw do ostygnięcia.

  • Podobnie zrób z zieloną galaretką agrestową. Jeśli chcesz żeby sernik miał mocniejszy zielony kolor do zielonej galaretki dodaj nieco herbaty macha. Dokładnie wymieszaj, odstaw do ostygnięcia.

  • Połowę sera wymieszaj z przestudzonymi galaretkami malinowymi, masę wyłóż na schłodzony spód.

  • Druga połowę sera wymieszaj z zielonymi galaretkami, wyłóż na malinową masę. Ciasto wstaw do lodówki do stężenia.

  • Ciasto możesz udekorować polewą czekoladową, owocami lub orzechami.

Ocena: 2,9
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.