Ciasto pastelowe z serka homogenizowanego - proste, pyszne i piękne

Ciasto pastelowe z serka homogenizowanego
Autor: Shutterstock Ciasto pastelowe z serka homogenizowanego może być prawdziwą ozdobą stołu.
łatwy
30 min
4

Ciasto pastelowe z serka homogenizowanego jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Wygląda za to bardzo efektownie i niewielkim nakładem sił i odpowiednią dekoracją można uczynić z niego prawdziwe cudeńko.

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • 200 g herbatników
  • 3 łyżki masła
  •  
  • Masa serowa:
  • 1 kg waniliowego serka homogenizowanego
  • 2 galaretki malinowe
  • 2 galaretki agrestowe
  • 1-2 łyżeczki herbaty macha

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Herbatniki wrzucić do malaksera i dokładnie rozdrobnić. Jeśli nie masz malaksera ciastka zamknij w woreczku strunowym i wałkuj, a ż zostanie z nich miał.
  • Rozdrobnione herbatniki wymieszaj z masłem na zwartą masę. Wyłóż nią spód niedużej tortownicy i włóż do lodówki na poł godziny.
  • Galaretkę malinową rozpuść w połowie zalecanej ilości gorącej wody, odstaw do ostygnięcia.
  • Podobnie zrób z zieloną galaretką agrestową. Jeśli chcesz żeby sernik miał mocniejszy zielony kolor do zielonej galaretki dodaj nieco herbaty macha. Dokładnie wymieszaj, odstaw do ostygnięcia.
  • Połowę sera wymieszaj z przestudzonymi galaretkami malinowymi, masę wyłóż na schłodzony spód.
  • Druga połowę sera wymieszaj z zielonymi galaretkami, wyłóż na malinową masę. Ciasto wstaw do lodówki do stężenia.
  • Ciasto możesz udekorować polewą czekoladową, owocami lub orzechami.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej