Ciasto pistacjowe z lukrem i zielonymi pistacjami: łatwy przepis na pyszną babkę
Ciasto pastelowe z serka homogenizowanego - proste, pyszne i piękne

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Ciasto pastelowe z serka homogenizowanego może być prawdziwą ozdobą stołu.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Ciasto pastelowe z serka homogenizowanego jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Wygląda za to bardzo efektownie i niewielkim nakładem sił i odpowiednią dekoracją można uczynić z niego prawdziwe cudeńko.
Składniki
Spód:
200 g herbatników
3 łyżki masła
Masa serowa:
1 kg waniliowego serka homogenizowanego
2 galaretki malinowe
2 galaretki agrestowe
1-2 łyżeczki herbaty macha
Przygotowanie krok po kroku:
Herbatniki wrzucić do malaksera i dokładnie rozdrobnić. Jeśli nie masz malaksera ciastka zamknij w woreczku strunowym i wałkuj, a ż zostanie z nich miał.
Rozdrobnione herbatniki wymieszaj z masłem na zwartą masę. Wyłóż nią spód niedużej tortownicy i włóż do lodówki na poł godziny.
Galaretkę malinową rozpuść w połowie zalecanej ilości gorącej wody, odstaw do ostygnięcia.
Podobnie zrób z zieloną galaretką agrestową. Jeśli chcesz żeby sernik miał mocniejszy zielony kolor do zielonej galaretki dodaj nieco herbaty macha. Dokładnie wymieszaj, odstaw do ostygnięcia.
Połowę sera wymieszaj z przestudzonymi galaretkami malinowymi, masę wyłóż na schłodzony spód.
Druga połowę sera wymieszaj z zielonymi galaretkami, wyłóż na malinową masę. Ciasto wstaw do lodówki do stężenia.
Ciasto możesz udekorować polewą czekoladową, owocami lub orzechami.