Bezglutenowy sernik ryżowy - mniej kalorii, doskonały smak

Bezglutenowy sernik ryżowy - mniej kalorii, doskonały smak

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sernik ryżowy ma ciekawą strukturę i pyszny, delikatnie cytrynowy smak

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sernik ryżowy nie tylko nie zawiera glutenu, ale jest też mniej kaloryczny od klasycznego sernika. Do jego przygotowania używamy  oleju zamiast masła, półtłustego twarogu oraz jogurtu greckiego. Warto wypróbować ten oryginalny i prosty przepis

Składniki

  • 750 g twarogu półtłustego

  • 400 g jogurtu greckiego

  • 1/3 szklanki oleju

  • 5 jaj (po oddzieleniu żółtek od białek, białka schłodzić)

  • szczypta soli

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • 2/3 szklanki cukru

  • 200 g suchego ryżu jaśminowego

  • 1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na ½ l mleka)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, osączyć i wystudzić.

  • Twaróg, jogurt, olej, żółtka, cukier i sok z cytryny zmiksować lub dokładnie utrzeć, a następnie wymieszać z proszkiem budyniowym. Dodać ryż i wymieszać.

  • Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę delikatnie wmieszać w masę z ryżem.

  • Całość przełożyć do okrągłej formy (średnica 26 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 75 min (180 st. C).

Ocena: 3,4