Bezglutenowy sernik ryżowy - mniej kalorii, doskonały smak
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Sernik ryżowy nie tylko nie zawiera glutenu, ale jest też mniej kaloryczny od klasycznego sernika. Do jego przygotowania używamy oleju zamiast masła, półtłustego twarogu oraz jogurtu greckiego. Warto wypróbować ten oryginalny i prosty przepis
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- 750 g twarogu półtłustego
- 400 g jogurtu greckiego
- 1/3 szklanki oleju
- 5 jaj (po oddzieleniu żółtek od białek, białka schłodzić)
- szczypta soli
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2/3 szklanki cukru
- 200 g suchego ryżu jaśminowego
- 1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na ½ l mleka)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, osączyć i wystudzić.
- Twaróg, jogurt, olej, żółtka, cukier i sok z cytryny zmiksować lub dokładnie utrzeć, a następnie wymieszać z proszkiem budyniowym. Dodać ryż i wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę delikatnie wmieszać w masę z ryżem.
- Całość przełożyć do okrągłej formy (średnica 26 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 75 min (180 st. C).
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe