Zrazy zawijane z szynki wieprzowej w sosie teriyaki: obłędnie pyszne roladki w stylu japońskim

Zrazy zawijane z szynki wieprzowej w sosie teriyaki: obłędnie pyszne roladki w stylu japońskim

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste roladki z szynki wieprzowej w sosie teriyaki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Zrazy zawijane z szynki wieprzowej są soczyste i bardzo smaczne. Słodki sos teriyaki bardzo pasuje do wieprzowiny i tradycyjnie w Japonii stanowi dodatek do schabu i szynki. Chrupkie warzywa, którymi nadziana jest roladka bardzo konweniują z całością. 

Składniki

  • Na zrazy:

  • 6 sznycli z szynki wieprzowej

  • 18 fasolki szparagowej (obcięte końcówki)

  • 1 mała marchewka (pokrojona w 18 cienkich pasków)

  • 1 mała czerwona papryka (bez pestek i pokrojona w cienkie paseczki)

  • 2 łyżki oleju roślinnego

  • mąka do posypania

  • sól i pieprz do smaku

  • Na sos:

  • 4 łyżki gotowego sosu teriyaki lub

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżka cukru

  • 2 łyżki wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • W garnku zagotuj osoloną wodę i dodaj wszystkie warzywa. Gotuj 2 minuty, przecedź i osusz ręcznikiem papierowym. Odłóż na bok.

  • W małej misce wymieszaj składniki na sos. Odłóż na bok.

  • Weź jeden sznycel wieprzowy i oprósz mąką z obu stron.

  • Dodaj 3 fasolki szparagowe, 3 paseczki marchewki i 3 paseczki papryki na kotlecie.

  • Dopraw solą i pieprzem, zwiń plaster mięsa w zgrabną roladkę. Zepnij wykałaczkami.

  • Na patelnię wylej olej, a gdy olej jest gorący, dodaj roladki wieprzowe.

  • Smaż, aż wieprzowina będzie złotobrązowa i wyjmij wykałaczki (około 8 minut).

  • Dodaj sos teriyaki i potrząśnij patelnią, aby upewnić się, że wszystkie boki są pokryte sosem (około 1-2 minut).

  • Wyłącz ogrzewanie i pokrój roladki po skosie na kawałki. Podawaj na ciepło z warzywami.

Ocena: 4,5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).