Tak łatwe, tak pyszne: ryż zapiekany z szynką, groszkiem i papryką
Zrazy z mielonej wołowiny nadziewane chrzanem - wyraziste i bardzo smaczne danie obiadowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Zrazy z mielonej wołowiny z chrzanem najlepiej smakują z kasza gryczaną i kiszonym ogórkiem
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Zrazy z mielonej wołowiny nadziewane chrzanem to kwintesencja polskich smaków. Wołowina i chrzan pasują do siebie znakomicie. Zrazy z mielonej wołowiny są mięciutkie i soczyste, a maślano-chrzanowe nadzienie nadaje im wyjątkowej wyrazistości. Podajemy je z kasza gryczaną i kiszonym ogórkiem.
Składniki
0,5 kg mielonej wołowiny
1 kajzerka
1 cebula
1 jajko
2 łyżki tartego chrzanu
1,5 łyżki masła
1 żółtko
2 łyżki bułki tartej
olej
1 łyżka mąki
5 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
1 liść laurowy
1/2 szklanki rosołu wołowego (może być z kostki)
3 łyżki śmietany
sok z cytryny
sól i pieprz
cukier
Przygotowanie krok po kroku:
Chrzan wymieszać z żółtkiem, masłem i szczyptą cukru.
Kajzerkę namoczyć, i odcisnąć, rozdrobnić i wymieszać z mięsem.
Dodać posiekaną i zeszkloną na łyżce oleju cebulę oraz jajko i wyrobić masę.
Masę podzielić na 6 części. Każdą z nich rozpłaszczyć i na jej środku położyć nieco sosu chrzanowego.
Mięso zwinąć formując podłużne zrazy. Obtoczyć je w bułce tartej i obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju w niskim garnku.
Zrumienione ze wszystkich stron zrazy zdjąć z tłuszczu i odłożyć na bok, a do garnka wsypać mąkę i rozprowadzić ją bulionem.
Dodać przyprawy, wlać sok z cytryny i śmietanę, dokładnie wymieszać. Do sosu włożyć zrazy i gotować je w nim ok. 30 min.