Zrazy z mielonej wołowiny nadziewane chrzanem - wyraziste i bardzo smaczne danie obiadowe

2021-03-29
Zrazy z mielonej wołowiny nadziewane chrzanem - wyraziste i bardzo smaczne danie obiadowe
Autor: Shutterstock Zrazy z mielonej wołowiny z chrzanem najlepiej smakują z kasza gryczaną i kiszonym ogórkiem
łatwy
45 min
4

Zrazy z mielonej wołowiny nadziewane chrzanem to kwintesencja polskich smaków. Wołowina i chrzan pasują do siebie znakomicie. Zrazy z mielonej wołowiny są mięciutkie i soczyste, a maślano-chrzanowe nadzienie nadaje im wyjątkowej wyrazistości. Podajemy je z kasza gryczaną i kiszonym ogórkiem.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 1 kajzerka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 1,5 łyżki masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • olej
  • 1 łyżka mąki
  • 5 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 szklanki rosołu wołowego (może być z kostki)
  • 3 łyżki śmietany
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz
  • cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Chrzan wymieszać z żółtkiem, masłem i szczyptą cukru.
  • Kajzerkę namoczyć, i odcisnąć, rozdrobnić i wymieszać z mięsem.
  • Dodać posiekaną i zeszkloną na łyżce oleju cebulę oraz jajko i wyrobić masę.
  • Masę podzielić na 6 części. Każdą z nich rozpłaszczyć i na jej środku położyć nieco sosu chrzanowego.
  • Mięso zwinąć formując podłużne zrazy. Obtoczyć je w bułce tartej i obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju w niskim garnku.
  • Zrumienione ze wszystkich stron zrazy zdjąć z tłuszczu i odłożyć na bok, a do garnka wsypać mąkę i rozprowadzić ją bulionem.
  • Dodać przyprawy, wlać sok z cytryny i śmietanę, dokładnie wymieszać. Do sosu włożyć zrazy i gotować je w nim ok. 30 min.
  •  
  •