Zrazy z mielonej wołowiny nadziewane chrzanem - wyraziste i bardzo smaczne danie obiadowe

Zrazy z mielonej wołowiny nadziewane chrzanem - wyraziste i bardzo smaczne danie obiadowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zrazy z mielonej wołowiny z chrzanem najlepiej smakują z kasza gryczaną i kiszonym ogórkiem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zrazy z mielonej wołowiny nadziewane chrzanem to kwintesencja polskich smaków. Wołowina i chrzan pasują do siebie znakomicie. Zrazy z mielonej wołowiny są mięciutkie i soczyste, a maślano-chrzanowe nadzienie nadaje im wyjątkowej wyrazistości. Podajemy je z kasza gryczaną i kiszonym ogórkiem.

Składniki

  • 0,5 kg mielonej wołowiny

  • 1 kajzerka

  • 1 cebula

  • 1 jajko

  • 2 łyżki tartego chrzanu

  • 1,5 łyżki masła

  • 1 żółtko

  • 2 łyżki bułki tartej

  • olej

  • 1 łyżka mąki

  • 5 ziaren pieprzu

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 1 liść laurowy

  • 1/2 szklanki rosołu wołowego (może być z kostki)

  • 3 łyżki śmietany

  • sok z cytryny

  • sól i pieprz

  • cukier

Przygotowanie krok po kroku:

  • Chrzan wymieszać z żółtkiem, masłem i szczyptą cukru.

  • Kajzerkę namoczyć, i odcisnąć, rozdrobnić i wymieszać z mięsem.

  • Dodać posiekaną i zeszkloną na łyżce oleju cebulę oraz jajko i wyrobić masę.

  • Masę podzielić na 6 części. Każdą z nich rozpłaszczyć i na jej środku położyć nieco sosu chrzanowego.

  • Mięso zwinąć formując podłużne zrazy. Obtoczyć je w bułce tartej i obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju w niskim garnku.

  • Zrumienione ze wszystkich stron zrazy zdjąć z tłuszczu i odłożyć na bok, a do garnka wsypać mąkę i rozprowadzić ją bulionem.

  • Dodać przyprawy, wlać sok z cytryny i śmietanę, dokładnie wymieszać. Do sosu włożyć zrazy i gotować je w nim ok. 30 min.

  •  

  •  

Ocena: 3,2