Pieczona noga z indyka: przepis na soczyste podudzie indycze w musztardzie [GALERIA FOTO]
Sznycle drobiowe panierowane po węgiersku: przepis na miękkie, soczyste i fantastycznie smaczne

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Sznycle drobiowe panierowane po węgiersku z ostrą i słodką papryką
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Sznycle drobiowe panierowane po węgiersku to genialny przepis na miękkie, soczyste i fantastycznie smaczne kotlety. Drobiowy filet z piersi kurczaka lub indyka jest dostępny w każdym sklepie i bardzo łatwy w przyrządzeniu. Polecam pikantne sznycle drobiowe!
Składniki
500 g sznycli z filetu drobiowego z piersi kurczaka lub indyka
1 białko jaja, lekko ubite ze szczyptą soli
3 łyżki tartej bułki
2 łyżki parmezanu, startego
ostra papryka, słodka papryka, sól i pieprz do smaku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
Przygotowanie krok po kroku:
Sznycle lekko rozbić za pomocą wałka lub tłuczka do mięsa. Nie należy tłuc mocno, aby nie przerwać ciągłości tkanki. Przyprawić mieloną papryką, solą i pieprzem. Solą dość oszczędnie, pamiętając, że parmezan w panierce jest dość słony.
Bułkę tartą i starty parmezan wymieszać razem.
W miseczce ubić białko jajka ze szczyptą soli i ewentualnie 2 łyżeczkami wody.
Sznycle panierować w białku, następnie w mieszance tartej bułki i parmezanu. Strząsnąć nadmiar.
Na patelni rozgrzać masło razem z olejem. Dzięki tej sztuczce zachowamy smak masła, ale go nie spalimy.
Sznycle smażyć na średnim ogniu, rumieniąc je po 6 minut z każdej strony.