Sznycle drobiowe panierowane po węgiersku: przepis na miękkie, soczyste i fantastycznie smaczne

Sznycle drobiowe panierowane po węgiersku: przepis na miękkie, soczyste i fantastycznie smaczne

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sznycle drobiowe panierowane po węgiersku z ostrą i słodką papryką

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sznycle drobiowe panierowane po węgiersku to genialny przepis na miękkie, soczyste i fantastycznie smaczne kotlety. Drobiowy filet z piersi kurczaka lub indyka jest dostępny w każdym sklepie i bardzo łatwy w przyrządzeniu. Polecam pikantne sznycle drobiowe!

Składniki

  • 500 g sznycli z filetu drobiowego z piersi kurczaka lub indyka

  • 1 białko jaja, lekko ubite ze szczyptą soli

  • 3 łyżki tartej bułki

  • 2 łyżki parmezanu, startego

  • ostra papryka, słodka papryka, sól i pieprz do smaku

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Sznycle lekko rozbić za pomocą wałka lub tłuczka do mięsa. Nie należy tłuc mocno, aby nie przerwać ciągłości tkanki. Przyprawić mieloną papryką, solą i pieprzem. Solą dość oszczędnie, pamiętając, że parmezan w panierce jest dość słony. 

  • Bułkę tartą i starty parmezan wymieszać razem.

  • W miseczce ubić białko jajka ze szczyptą soli i ewentualnie 2 łyżeczkami wody.

  • Sznycle panierować w białku, następnie w mieszance tartej bułki i parmezanu. Strząsnąć nadmiar.

  • Na patelni rozgrzać masło razem z olejem. Dzięki tej sztuczce zachowamy smak masła, ale go nie spalimy.

  • Sznycle smażyć na średnim ogniu, rumieniąc je po 6 minut z każdej strony.

Ocena: 3
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).